Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hsg


Autor Poruka

latika

22.05.2011. 01:00

postovani doktore,
prije 2 godine sam radila hsg - provjera prohodnosti jajovoda i nalaz je bio uredan
poslije sam ostala trudna, a sada planiram opet trudnocu uz stimulaciju, mozda inseminacija pa me zanima dali bi trebala opet ponoviti hsg ili je taj nalaz ukoliko je bio dobar i sada vrijedi?

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.05.2011. 11:25

Poštovana, mislim da ne morate ponavljati HSG.

Hantich

01.07.2015. 23:10

Poštovani,

molila bih Vas za mišljenje. Naime, već 2,5 - 3 godine pokušavam ostati u drugom stanju. Prije godinu dana imala sam spontani pobačaj nakon kojeg mi je preporučeno da pričekamo 3 mjeseca prije novog pokušaja, te sam nakon 3 mjeseca dobila Utrogestan na korištenje od 15-26 dana ciklusa svaki mjesec budući da mi je tijekom pretraga nakon spontanog ustanovljeno da imam izuzetno malu razinu progesterone u lutealnoj fazi ciklusa te zbog toga bez hormonalne terapije imam izuzetno duge cikluse - 38-42 dana.
Nakon 10 mjeseci bez rezultata, prva specijalistica kod koje sam išla na pregled savjetovala mi je da učinim Rtg HSG pretragu (u međuvremenu su mi dvije ginekologice rekle da je ultrazvučno i na pregledu vidljivo da sam preboljela jaču upalu jajnika i da mi je jedan jajnik lagano prilijepljen uz maternicu, no te upale se ja ne sjećam). Za preporučenu Rtg HSG ptretragu mi je, kad sam došla po drugo mišljenje, rečeno da nema smisla budući da je pretraga iznimno invazivna i bolna, a sama činjenica da je do trudnoće jednom došlo je potvrda prohodnosti jajovoda. U međuvremenu sam bila podvrgnuta jednoj inseminaciji, ovulacija (koju mjesec dana ranije specijalistica koja mi je pratila ciklus nije vidjela, odnosno rečeno mi je da je folikul postojao, ali nije dosegao veličinu koja je potrebna da bi došlo do ovulacije) je potaknuta klomifenima, dobila sam štopericu 40 sati prije nego što je inseminacija odrađena te sam nakon insminacije mirovala tjedan-10 dana. Inseminacija nije bila uspješna. Moje pitanje je, da li bi možda bilo dobro prije iduće inseminacije odraditi manje invazivan Uzv HSG pregled, budući da zbog svega što sam čula sumnjam da mi jajovodi možda nisu potpuno neprohodni, ali vrlo malo prohodni i tako povećati šanse za uspješnost iduće inseminacije?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.07.2015. 21:45

Svakako bi prvo trebalo napraviti cervikalne briseve a nakon toga sono HSG.

january100

23.08.2019. 16:00

Poštovani,
naručena sam na sonoHSG na dan za koji sam kasnije shvatila da bi mi mogao biti dan ovulacije.
Zanima me jesu li dozvoljeni odnosi dan prije? Također, što ako mi ovulacija bude dan prije? Smije li se tada raditi sonoHSG? Čitala sam da se pretraga radi prije ovulacije, najkasnije do 10.DC.
Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

24.08.2019. 16:00

Poštovana, pretraga se radi prije ovulacije, u prvoj fazi ciklusa (između 8. i 12. dana). Ukoliko mislite da će pretraga biti na dan ovulacije, odgodite pretragu za idući ciklus.

january100

26.08.2019. 19:10

Poštovani,
hvala na odgovoru.
Zanima me zašto se pretraga radi prije ovulacije?
Također, s obzirom da ja nikad ne znam kada će mi ovulacija točno biti (jer mi ciklusi ne traju uvijek jednako dugo) može li ginekolog prije same pretrage provjeriti je li došlo do ovulacije ili ne?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

27.08.2019. 15:20

Poštovana, nakon ovulacije uvijek postoji mogućnost oplodnje jajne stanice (trudnoće), i zato se pretrage rade u prvoj fazi ciklusa. Ultrazvučno se može vidjeti da li je došlo do ovulacije.

january100

11.09.2019. 10:35

Poštovani,
prije dva tjedna obavila sam pretragu sonoHSG. Prije samog pregleda, dok su pripremali pribor za rad i spremali se postaviti kateter, osjetila sam da me nešto dotaknulo po nozi. Rekla sam to doktoru, u brizi da nije možda kateter, no on je rekao da to nije ništa.
Zadnjih par dana osjećam lagane bolove u predijelu maternice, oba jajnika, pa malo i u leđima. Nisam sigurna je li to zbog mogućeg dolaska menstruacije, trudnoće ili od pregleda.
S obzirom da radimo na djetetu, voljela bih isključiti svaku mogućnost upale.
Je li ova lagana bol koju osjećam razlog za brigu i je li potrebno ponoviti briseve cerviksa?
Unaprijed puno hvala i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

11.09.2019. 11:10

Poštovana, briseve nije potrebno ponavljati. Teško je reći koji je uzrok bolova. Oni mogu biti povezani s nadolazećom menstruacijom, a ponekad implantacija može uzrokovati kontrakcije maternice koje žena osjeća kao grčeve u donjem dijelu trbuha i bol u leđima.