Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Infekcija


Autor Poruka

banaa

26.02.2020. 10:20

Poštovani,
Prije 4 mj sam imala uroinfekciju i bila pod dosta velikim stresom jer mi je poginula najbolja prijateljica. Kao terapiju dobila sam Ninur koji mi je, pretpostavljam, izazvao gljivicnu infekciju pa sam koristila Canesten kremu. Stanje se smirilo, no povremeno sam osjetila peckanje, svrbez i ponekad imala gusci iscjedak. Par dana prije menstruacije svrbez pojacani. Posljednjih mjesec i pol, ponekad sam imala bolne odnose, a posljednja 3-4 tjedna izrazito peckanje prilikom odnosa. Također, u posljednjem vrijeme primijetila sam i suhocu te lagano perutanje oko stidnih usana.
Na ginekološkom pregledu prije 3 tjedna, PAPA je bio uredan, a ginekolog je uzorak prije PAPA testa pogledao mikroskopom te rekao da ne vidi infekciju.
Jucer sam uzela prvu vaginaletu Plimycol i kremu. Imam 23 godine, a posljednje 4 koristim Triquilar pilule zbog neredovitih i obilnih menstruacija.
Radi li se o gljivicnoj infekciji? Inace sam u posljednje vrijeme pod stresom zbog posla, pa pretpostavljam da ima neki i psihološki faktor. Bi li se nakon vaginaleta stanje trebalo primirili i nestati svrbez i peckanje te bol prilikom odnosa? Imate li koju drugu preporuku?
Hvala,
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

26.02.2020. 12:05

Poštovana, prema svemu što ste naveli najvjerojatnije je u pitanju gljivična upala. Gljivice su normalan stanovnik ljudskog organizma i ne stvaraju nikakve probleme. no u slučajevima pada imuniteta (stres je čest uzrok), nakon terapije antibioticima i remećenja normalne mikroflore porastu više od uobičajenog i mogu izazvati simptome upale. Plimycol je antimkotik koji djeluje na gljivice. Preporučam nakon terapije neki od vaginalnih probiotika koji će pomoći uspostavi normalne mikrovaginalne flore i na taj način štititi organizam od infekcije.