Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Inseminacija?


Autor Poruka

Vedrana

06.06.2002. 09:03

Cijenjena dr. Kupešić,

prije par dana suprug i ja bili smo kod Vas na pregledu i nakon učinjenog spermiograma (koji nije dobar, a nije niti loš, tako ste nam rekli) i nakon folikulometrije koja je pokazala da moji folikulumi ne rastu, preporučili ste nam inseminaciju.

Našli pred brdom nedoumica i pitanja, pa Vas molim da nam odgovorite na neke od njih:
1. Koji bi bio postupak terapije prije inseminacije?
2. Na koji način se provodi inseminacija, da li je postupak bolan i koliko traje?
3. Da li se nakon inseminacije mora ležati, mirovati i da li je preporučljivo ne otići na more nakon postupka?
4. Budući da smo mladi par sa kreditom "do grla", na žalost i financijski faktor nam je jako važan, pa nam barem otprilike recite kolika je cijena inseminacijskog postupka i da li se bar jedan dio može riješiti uputnicom?
5. Koliki je postotak uspješnosti inseminacije?
6. Koliki je postotak začeća blizanaca?

Hvala na strpljenju, do skorog viđenja, primite moj najsrdačniji pozdrav,

Vedrana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.06.2002. 23:10

Poštovana,
Postupak inseminaicje provodi da tako da se u prvoj fazi postupka potiče ovulacija s obzriom da su kod Vas potvrđeni anovulacijski ciklusi /u prvoj liniji lijekova koristi se clomiphene citrat, tzv Clomid u kombinaciji s humanim menopauzalnim gonadotropinom - Pergonalom, ukoliko se za to ukaže potreba/. Kao dodatno "triger" sredstvo treba se nabaviti i Primogonyl ili Profasi. Terapija bi se započela 3. dana menstruacijskog ciklusa 2x1 tlb tijekom 5 dana, a tada bi se po potrebi (nakon ultrazvučne folikulometrije, tj procjene porasta folikula i ocjene endometrijske debljine) ordinirala terapija Pergonalom. Tek nakon ocjene urednog porasta folikula (kada oni mjere približno 18 mm u promjeru) dala bi se intramuskularna injekcija Primogonyla i potom 36 h nakon te injekcije učinila bi se inseminacija (tj. ubrizgavanje oplemenjenog i posebnim metodama pripremljenog sjemena u Vaš reprodukcijski sustav). Ovakva metoda ima visoku šansu uspjeha u Vašem slučaju koja bi s trebala kretatai između 15 i 25 % po pokušaju. Svakako prije poduzimanja inseminacije treba provjeriti prohodnost jajovoda (metodom HSGa pod kontrolom ultrazvuka) i isključiti postojanje upale (učiniti bris cerviksa na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe). Šanse da zanesete blizance ovise o reakciji na poticanje ovulacije, što će Vam predočiti liječnik koji će raditi folikulometriju na temelju ultrazvučnog prikaza porasta folikula. Kako bi se smanjile šanse za višeplodnom trudnoćom , zahvat se odgađa ukoliko se uoči višestruka ovulacija i razvoj više do 3 folikula jednak, sinhrone veličine. Mirovanje se uobičajeno provodi tijekom 1 do 3 dana nakon učinjenog zahvata, a sve pripremne radnje obavljaju se ambulantno.Što se tiče troškova, svi se postupci obavljaju na uputnicu, s izuzetkom nabavke lijekova, o čemu se možete informirati kod liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Tina

17.06.2002. 21:36

Poštovana doktorice Kupešić molila bih Vas da mi hitno odgovorite na
moje pitanje u vezi inseminacije.Da li je uobičajeno da se prije inseminacije učini samo jedanput ultrazvučni pregled?
Nakon terapije Clomidom te Pergonalom učinjen mi je ultrazvučni pregled
koji pokazuje lijevi folikul fi 17 mm i 13 mm a desni fi 15 mm.
Nakon toga preporuča se Profasi dvije ampule 5000 iv( srijeda 20 h a u
petak u 11 h učinjena inseminacija)
Nakon postupka od strane doktora nisam dobila nikakve upute već mi je
tehničarka preporučila koristiti Utrogesta 2x1 kroz dva tjedna.
Nakon par dana dobila sam otpusno pismo u kojem stoji da je
inseminirano 5x10na šestu pokretnih spermija.
Molila bih Vas da mi kažete da li se mogu čemu nadati te da li je
normalno da me boli u predjelu trbuha, te me također bole i prsa.
Napomenula bih da sam pri kraju terapije Utrogestana, te slične takve
simptome imam i prije početka menstracije.

Unaprijed Vam zahvaljujem na Vašem odgovoru!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.06.2002. 10:41

Poštovana,
Ukoliko je došlo do zadovoljavajućeg porasta folikula nema razloga ponavljati ultrazvučne preglede, već se u istom danu ordinira Profasi. Bolovi koje spominjete posljedica su stimulacije ovulacije i nadutosti jajnika. Ukolko će se bolovi intenzivirati, a Vi ćete primjetiti smanjenu količinu izmokrene tekućine savjetovala bih kontaktirati liječnika kako bi se poduzele odgovarajuće mjere i kontrolirala hiperstimulacija. Rukovodeći se Vašim podacima imate zadovoljavajuće šanse za ostvarenje željene trudnoće. Preporučam nastavak terapije Utrogestanom i mirovanje.