Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


URO-INFEKTI I TRUDNOĆA


Autor Poruka

Angela

20.06.2002. 13:06

Poštovana doktorice,

Molim Vaše cijenjeno mišljene jer se od 1994. godine ja i moj sadašnji suprug bezuspješno borimo protiv Klamidije.
Imam veliki problem vezan za osjećaj stalnog žarenja i često patim od uro-infekcija ( kod mene nalazi uvijek pokazuju prisutnost bakterije u uretri i cerviksu, a kod supruga da su prisutne u prostati).
Zadnjih 1,5 godinu liječimo se u Klinici Fran Mihaljević gdje liječnica pokušava sve moguće (i nemoguće) kako bi nam pomogla.
Moram napomenuti da i sve dotadašnje terapije (kod raznih urologa i ginekologa) ona smatra primjerenima.
Do danas stanje je ostalo isto.
Do siječnja ove godine nismo se usudili ići na trudnoću jer smo mislili da ćemo riješiti problem, ali uz pozitivan stav liječnice na Klinici odlučili smo pokušati bez obzira na konstantno loše nalaze na Klamidiju (ostali nalazi bili su uredni).
No, moj problem su i bolni spolni odnosi kao i česti uro-infekti dan-dva nakon odnosa pa "završim" na Ceporex-u što me, moram priznati, već dovodi u očaj.
Ne znam više kako se nositi s tim i kako si olakšati tegobe a istovremeno planirati obitelj.
Da li postoje još neke pretrage koje bi trebali obaviti (osim kontrole u Infektivnoj) te kome se obratiti?

HVALA

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.06.2002. 20:37

Poštovana,
S obzirom na Vašu želju da osvarite trudnoću svakako bih savjetovala da nakon negativizacije nalaza na klamidiju provjerite prohodnost jajovoda jednom od metoda (HSG rendgenom / ultrazvučno, ili laparoskopski). Naime, poznato je da klamidija može uzrokovati oštećenja jajovoda koji zbog odgođene upalne reakcije (u slučaju kronične klamidije) stvaraju priraslice koje potom uvjetuju mehanički tip neplodnosti. Za ispitivanje prohodnosti jajovoda molim Vas da se obratite u jednu od specijaliziranih ustanova za liječenje neplodnosti (Klinika Petrova, Sveti Duh i sl).

ANGELA

21.06.2002. 12:27

Poštovana doktorice,

zahvaljujem na odgovoru te Vas, još jednom, molim za savjet šta učiniti obzirom da u 8 godina paralelnog liječenja mene i supruga nikada nismo imali negativne nalaze na Klamidiju (uz to što mene prati česti uro-infekti)!
Zahvaljujem

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.06.2002. 17:50

Poštovana,
Ne znam koje ste lijekove Vi i Vaš suprug koristili za klamidijsku infekciju s obzirom na dugotrajnu ekspoziciju ovom uzročniku upale, ali koristim priliku da navedem terapijske opcije koje se koriste u ovakvim slučajevima:
1. azitromicin (Sumamed) l gram dnevno per os , jednokratno za oba partnera
2. doksiciklin (Hiramicin) 2 x 100 mg dnevno per os tijekom 7 do 10 dana (uvijek za oba partnera)
3. eritromicin 4x500 mg po dnevno tijekom 7 dana
4. amoksiciklin 3x500 mg po dnevno tijekom 7 dana
5. ofloksacin 2x300 mg dnevno po tijekom 7 dana
Što se tiče usporednih uroinfekcija i Vi i Vaš partner morate napraviti dopunsku obradu (osim urinokulture i intravensku urografiju kako bi se uočile ev. nepravilnosti urinarnog trakta koje mogu pogodovati razvoju infekcija). Tek pravilnim, usporednim i dovoljno dugim liječenjem oba partnera možete polučiti željeni uspjeh.