Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pilule


Autor Poruka

ciska

22.08.2001. 22:10

Postovani..
Zanima me da li sve kontracepcijske pilule jednako dobro sprecavaju pojavu pristica na licu,osobito onih sitnih,bijelih koji su mi se pojavili unazad godinu dana.Imam 20 god. i nisam jos pila pilule i zanima me koje pretrage je potrebno uciniti prije uzimanja,koje su kontraindikacije?
Utjece li primjena kontracepcijskih pilula na debljanje i pojavu celulita?

puno hvala na odgovoru i svaka pohvala stranicama happy

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 14:25

Poštovana gospođice,
Primjena kontracepcijskih pilula među ostalim prednostima može utjecati i na poboljšanje tena (naročito akni). Prije svake primjene oralne kontracepcije savjetuje se obrada kod liječnika ginekologa kako bi se učinila laboratorijska obrada (kompletna krvna slika, šećer u krvi, jetrene probe, koagulogram te urin sa sedimetnom). Poželjno je ispalpirati dojke, te također u slučaju da potencijalna korisnica ima neku kroničnu bolest učiniti dodatne pretrage i ev. konzultacijski pregled specijaliste. Takozvane niskodozažne kontracepcijske pilule imaju vrlo malu paletu kontraindikacija od kojih se njavažnijom smatraju tromboembolija i poremećena funkcija jetre. U ovisnosti o Vašem ginekološkom, ultrazvučnom, laboratorijskom nalazu i ostalim pretragama Vaš će se ginekolog odlučiti za Vas najprimjereniju terapiju. Što se tiče debljanja i nakupljanja celulita, na takve promjene utječe Vaš način života, unos hrane, kretanje i cjelokupan klinički aspekt (trenutačna tzv startna tjelesna težina, raspored masnog tkiva i sl). Naime, tijekom primjene kontracepcije nekepac ijetnice navode veći apetit ili zadržavanje tekućine. U tom slučaju potrebno je provoditi potrebne dijetetsko higijenske mjere koje ne bi smjele ozbiljnije remetiti Vašu kvalitetu života.