Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ishrana u trudnoći


Autor Poruka

elena1990

27.03.2020. 11:30

Poštovani dr. Balenović,
trudna sam osam tjedana, na UZV je sve odlično, mjere ploda odgovaraju tjednu trudnoće, ja se dobro osjećam i nemam poteškoća i sl. Moje pitanje se odnosi na konzumiranje jetrice u trudnoći, naročito ovako ranoj. Jučer smo jeli teleću jetricu za ručak, da bi muž naišao na informaciju kako ju trudnice ne smiju konzumirati. Ja sam, kao i za ostalo meso, pazila da bude potpuno pečeno i što tanje da bi se bolje obradilo, a pojela sam svega tri manja komada (možda 80g). Može li ta količina biti štetna za plod u ovom trenutku? Dakako da je više neću konzumirati, ali doista nisam znala za ovo, stoga sam baš zabrinuta. Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

27.03.2020. 12:45

Poštovana, konzumiranje telećih jetrica ni na koji način ne može štetiti trudnoći. Opasno bi bilo samo ukoliko bi jetra (ili bilo koji komad konzumirane hrane) bio zaražen parazitima. Danas se provodi detaljan epidemiološki nadzor hrane, tako da je ta mogućnost isključena. No čak i u slučaju zaraze, pravilno kuhanje ili pečenje mesa sigurna je zaštita.