Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ispitivanje prohodnosti jajovoda


Autor Poruka

Lorena

13.12.2001. 20:06

Poštovana dr.Kupešić,
Ja bih vas zamolila da mi odgovorite na dva pitanja:

1. Zanima me koji su nam danas dostupni načini ispitivanja prohodnosti jajovoda te koliko je koji pouzdan (naime, vidjela sam da se spominje puno postupaka poput HSG, color-dopler, potom i neke metoda propuhivanja jajovoda pa me zanima kada se koji primjenjuje i kakva je pouzdanost rezultata) ?

2. Moje slijedeće pitanje odnosi se na Diane 35 tablete. Po preporuci ginekologa ja bih trebala te tablete uzimati bez pauze tijekom 2 godine.
Sada ih uzimam već godinu dana. Zanima me jel takvo uzimanje tableta kroz 2 godine preporučljivo ili bi ih se trebalo uzimati u kraćem periodu (pročitala sam na jednom od postova da ih preporučujete uzimati godinu dana).
Te također vezano uz tu tematiku-što se točno očekuje kao posljedica uzimanja tih tableta-normaliziranje ciklusa,hormonska regulacija... Ili je učinak tih tableta vidljiv samo dok se uzimaju, a potom sve po starom-neredoviti ciklusi,akne isl?

Najljepša Vam hvala na odgovoru.

Doc.dr.sci S.Kupešić

14.12.2001. 10:43

Poštovana gospođo,
Metode ispitivanja prohodnosti jajovoda su slijedeće: rentgenski HSG, HSG pod kontrolom ultrazvuka i obojenog doplera te laparoskopska kromopertubacija. Nedostatak rentgenskog HSG-a je ozračivanje struktura male zdjelice, a prednosti ultrazvučnog HSG-a su jednostavnost postupka i izbjegavanje ionizirajućeg zračenja. Laparoskopska kromopertubacija je postupak gdje se pacijentica uvede u anesteziju te se kroz nekoliko manjih rupica na trbuhu uvedu instrumenti i kamera za provjeru prohodnosti jajovoda. O najpogodnijoj metodi u Vašem slučaju odlučit će Vaš liječnik, a ja Vam savjetujem HSG pod kontrolom ultrazvuka i obojenog doplera.
Što se tiče Vašeg drugog pitanja, nakon terapije Dianama menstruacijski ciklus bi trebao postati redovit, regulira se hormonska neravnoteža, te se stoga povlače eventualni simptomi policističnih jajnika. U slučaju prestanka uzimanja terapije simptomi se nažalost vraćaju pa se stoga preporučuje kontinuirana terapija i redovito kontroliranje krvne slike i jetrene probe (jednom godišnje). Svakako u slučaju planiranja trudnoće ili postupaka pomognute oplodnje, terapiju Dianama valja prekinuti.