Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ispravna terapija?


Autor Poruka

ela

01.05.2002. 17:46

poštovani !

imam 48 godina sve do prošlog ljeta imala sam uredne menstruacije,tad su počeli moji problemi. Imala sam menstruacije svakih 15 dana, a od nove godine to više nisu menstruacije već uporna lagana krvarenja. Po savjetu ginekologa napravljena je kiretaža i nalaz je uredan. Napominjem da je i papa test uredan.Nakon ovih nalaza ginekolog mi propisuje terapiju TRISEQUENS. Sve je bilo dobro dok nisam pročitala nus pojave te hormonske terapije.Molim vaše mišljenje da li je terapija ispravna i postoji li koji drugi blaži lijek, budući sam tek ušla u peri-menopauzu. Napominjem da ću sačekati vaš odgovor i tek onda odlučiti
da li piti trisequens ili ne.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.05.2002. 13:22

Poštovana,
Skraćena krvarenja u kratkim vremenskim intervalima naznaka su gubitka ovarijske funkcije koja se dopunski potvrđuje hormonskim pretragama koje vjerujem da je Vaš liječnik i učinio (FSH, LH, E2) između 3. i 8. dana menstruacijskog ciklusa.
Ukoliko su razine gonadotropina povišene, a E2 snižen radi se o neprimjerenoj funkciji jajnika te se može očekivati regulacija ciklusa i smanjenje akutnih perimenopauzalnih tegoba uz primjenu hormonskog nadomjesnog liječenja. Svakako, sve uz uvjet da ste zdravi i da laboratorijske pretrage (KKS, SE, ŠUK, koagulogram, hepatogram, lipidogram, pregled dojke RTG mamografija i ultrazvuk) ne pokazuju nikakva odstupanja. Napomenula bih da je pri odluci uzimati hormonsko nadomjesno liječenje ili ne važan Vaš pristup i pozitivan/negativan stav prema ovoj terapiji. Ukoliko imate povišeni rizik osteopenije (smanjene gustoće kostiju), kardiovaskularnih bolesti, akutne smetnje menopauze (valunzi, nesanice i sl.) vjerojatno ćete se odlučiti za primjenu hormonske nadomjesne terapije koja će opisne smetnje umanjiti ili u potpunosti anulirati. Važno je napomenuti nužnost redovitih kontrola tijekom uzimanje hormonske terapije.