Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ISTJECANJE PLODNE VODE


Autor Poruka

MALAL

13.05.2012. 18:05

POSTOVANI!

KAKO PREPOZNATI ISTJECANJE PLODNE VODE??

TRUDNA SAM 31+4 TJ I VEC DUZE IMAM ZUCKAST ISCJEDAK, KOJI JE PRED JUTRO BIO OBILAN, DA ME JE PROBUDIO IZ SNA.... DA LI JE TO OMOZDA PLODNA VODA??

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.05.2012. 19:40

Poštovana, žuti iscjedak nije plodna voda. Svakako savjetujem ginekološki pregled, jer svaku sumnju na otjecanje plodne vode treba isključiti.
Premda mislim da Vam ne istječe plodna voda.

MALAL

15.05.2012. 00:10

Hvala Vam na odgovoru!
Ipak javit ću se svom gin. da vidim što on kaže, tj. odem do njega ili da sačekam do redovnog pregleda koji je zakazan za 29.5.!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.05.2012. 11:45

Poštovana, svakako savjetujem pregled čim prije.

Iva31

04.04.2016. 23:45

Poštovani,

Trudna sam 21+5 tj. Do sada je trudnoća urednog tijeka. Jučer nakon odnosa primjetila sam curenje vode. Potrošila sam dva deblja dnevna uloška i stalo je nakon pola sata. Je li došlo do curenja zbog odnosa? Na zadnjem pregledu prije 3 tj.cerviks je bio zatvoren i debljine 4 cm. Nisam osjetila nikakvu bol ili druge smetnje. Beba se miče uredno. Moram li hitno svojoj dr.jer sam naručena tek za 16 dana, a ona ne voli kad joj se dolazi van termina? Ista stvar se dogodila jednom ranije, drugi dan poslije odnosa, manje je curilo nego sada i to sam rekla dr. Rekla je ako nije učestalo da nije opasno. U drgom tromjesecju samo smo ta dva puta imali odnos i to se dogodilo. Mogu li kakve bakterije do bebe i kako da znam manjka li plodne vode?? Pitanje je poduže, ali brinem se. Hvala!!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.04.2016. 19:10

Ako se doista radi o curenju plodne vode, što će se hospitalizacijom utvrditi sugeriram da se čim prije javite u bolnicu. Situacija može biti opasna po vas i plod ako se doista radi o curenju plodne vode.

Iva31

05.04.2016. 21:05

Hvala na odgovoru. Bila sam danas kod svoje dr. Pregledala me i rekla da sada nista ne curi, da je cerviks zatvoren i da ima dovoljno plodne vode. Da nosim kompresu u boji i pazim hoće li se ponoviti. Od onda ništa nije bilo, tek skroz malo bijelog iscjetka. Možete li pojasniti kako odnos ima veze s tim jer očito se to događa samo nakon odnosa? Ako je cerviks zadovoljavajuće debljine i zatvoren kako dode do curenja?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.04.2016. 21:55

Nema veze jer cerviks otvoren ili zatvoren. Cervikalni kanal prolazi kroz cerviks i kroz njega može otjecati voda.
Svakako poslušajte savjete svoje doktorice, napravite KKS, DKS, CRP i cervikalne briseve te apstinencija od odnosa.

Iva31

06.04.2016. 22:30

Doktorica nije zatražila nikakve pretrage. Rekla je ako se ponovi ili dobijem temperaturu da idem u bolnicu. Sad sam jako uplašena da ne dođe do neke infekcije i da ne našteti bebi. Da sama tražim uputnice za pretrage?? Uopće mi briseve nije ni radila već 5 godina ako ne i više.

Iva31

07.04.2016. 19:50

Prvo isprika što vas gnjavim već danima. Hvala vam na svakom vašem odgovoru i vremenu koje ste posvetili mojim pitanjima.

Danas sam tražila dr.pretrage koje ste naveli. Za KKS I CRP kaže da nema potrebe ako mislim da voda više ne curi. Dva dana sam nosila kompresu i ništa se nije vidjelo. Kod kihanja bi mi pobjegla mokraća, a jako se znojim kad nešto radim i gaćice bi mi bile mokre ali to je znoj pretpostavljam jer se vidi mokar rub gaćica uz bedra. Ako ne radim ništa, ne znojim se i gaćice su suhe. Mogu li onda zaključiti da ne curi voda više? Briseve će mi napraviti u srijedu, uz komentar da kad ja već prejudiciram nešto?!! Temperatura mi je oko 37 danas, a sinoć je bila 36.5. Dr.kaže da je 37 normalno u trudnoći. Mogu li prestati strepiti da je curenje vode u nedjelju poslije odnosa naštetilo bebi ili još uvijek može biti posljedica?

Hvala još jednom!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.04.2016. 19:55

Odgovorio sam vam što bih ja napravio.

Ranka86

20.03.2017. 13:45

Pozdrav. U 19.sam nedelji trudnoce i imam utisak da mi pomalo istice plodna voda. Po preporuci ljekara koristim vaginalno utrogestan 3x2, jer je glavica jako nisko i strogo mirujem. Prije toga sam koristila dufaston, takodje 3x2 jer je posteljica bila nisko sto je izazvalo malo krvarenja. Sad se valjda posteljica namjestila al imamo drugi problemcic. Od kada koristim utrogestan, danas 6-ti dan, imam to curenje vode bez mirisa i boje zajedno sa bijelim iscjedkom od tableta. Molim za Vase misljenje, hvala

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 01:10

Poštovana,
ukoliko sumnjate na curenje plodove vode svakako trebate što prije učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled da se ustanovi radi li se stvarno o tome.

MajicaZg

22.03.2017. 20:25

Pozdrav,

imam 30 godina i prije 3 dana obavila sam u Petrovoj amniocintezu.
Bolovi su kratko trajali i nakon toga osjećam se dobro no kao moguću nuspojavu pročitala sam curenje plodne vode.
Primjećujem iscjedak malo obilniji nego inače koji je prozirno mliječnog izgleda bez mirisa, javlja se svakih 2-3 sata u veličini nokta cca.
Imala sam iscjedak i prije amnio, doktor kaže da fali probiotika, ali rijeđe i manje pa me zanima je li to razlog za zabrinutost tj kako bi izgledala ta plodna voda koja bi istjecala, da li tako podmuklo po malo ili bi se mogla vidjeti razlika?

Unaprijed hvala,
Maja

Ivo Balenović, dr. med.

24.03.2017. 09:55

Poštovana,
ukoliko sumnjate na curenje plodove vode svakako bi se trebali javiti liječniku da se učine određene pretrage (klinički i ultrazvučni pregled, test kompresom). Kod nejasnih slučajeva ponekad je potrebna hospitalizacija ne bi li se sa sigurnošću utvrdilo curi li plodova voda.

ivanija

24.09.2017. 09:15

Poštovani možete li mi reci uzrok curenja plodove vode, i da li se na redovnoj kontroli na koju sam bila 4 dana prije expertnog ultrazvuka gde je ustanovljen nedostatak plodove vode mogao vidjeti manjak. Kod mene se to dešavalo po noći, al sam mislila da je nevoljno mokrenje, jer sam imala i taj nagon kad osjetim mokar veš. Nažalost za nekolika dana idem na prekid trudnoće, 25 nedelja. Uz to svi brisevi i urinokultura su mi uredu.

Ivo Balenović, dr. med.

25.09.2017. 18:20

Poštovana, prijevremeno prsnuće vodenjaka i curenje plodove vode najčešće je uzrokovano infekcijom plodovih ovoja i to se nije moglo ustanoviti prethodnim ultrazvučnim pregledom.

Nektar

10.01.2018. 21:15

Postovani,

Trenutno sam 37+4, uredno sve, posljednji UZ prije oko mjesec dana, plodne vode bilo dovoljno, posteljica uredna. Posljednji ginekoloski pregled 5.1, ginekolog kaze grlic sravnjen, PO 0.5 cm, CTG uredan. Osjetim povremno bezbolno stezanje trbuha, menstrualne bolove takodjer, ginekolog kaze da su to pripremne kontrakcije. Beba se spustila u zdjelicu, ponovo mogu da jedem i disem, ali i redovno da mokrim. Posto pijem jako puno vode i cesto mokrim, informacija da urin ima drugaciji miris i boju mi i ne pomaze, jednostavno je razrijedjen uglavnom. Uglavnom prepoznam kad ispustim mokracu, jer mi u tom momentu kad se nakasljem ili se nasmijem stvarno bude pun mjehur i moram u WC.

Maloprije sam osjetila kao neko nekontrolisano pustanje vode, ali malo, promjera 2-3 cm. Nije sporno da treba otici lijecniku prilikom sumnje na otjecanje plodne vode, ali sta mogu uraditi kod kuce da provjerim da li je to stvarno plodna voda, da ne trcim svaki put u bolnicu prilikom ovakve vrste iscjetka. Zbog licne paranoje probala sam vise puta da stavim cistu krpu druge boje i da pratim da li ima ista mokro, nije bilo dosad. Ako sumnjam na oticanje plodove vode u smislu malo i polahko, koliko sebi smijem dati prostora i vremena da provjerim kompresom, da sacekam, ako se radi o tako manjem iscjedku, promjera 3-4 cm. Pokrete bebe osjetim, strah takodjer big-smile

Ginekolog kaze da se opustim i da brojim pokrete i cekam porod, to je to. Ako me muci plodova voda, da kupim rukavice kojima mogu mjeriti vaginalni pH.

Ivo Balenović, dr. med.

11.01.2018. 12:35

Poštovana, otjecanje plodove vode se uglavnom osjeti. Ako vodenjak prsne obliti će Vas topla tekućina koja će na mahove curiti. Ponekad može doći do visokog prsnuća vodenjaka, te plodova voda pomalo otjeće što je teško za osjetiti. Možete raditi test kompresom (krpom), ali jedini način da se dijagnosticira da li se radi o prsnuću vodenjaka je pregled.

Gox

01.04.2018. 16:35

Postovanje,

Molim vas za pomoc. Prije dva dana radila sam amniocintezu u Banja Luci. Receno mi je da strogo mirujem, sto postujem. Doktor mi je tom prilikom rekao da imam visak plodove vode i da nosim nisko, sto meni moj ginekolog do sada nije spomenuo nikad. Trenutno sam 18 nedelja trudnoce i jako sam zabrinuta. Naime, ova dva dana od kada sam uradila amniocintezu non stop imam iscjedak bez boje, gacice su mi non stop mokre i moram stalno da ih mijenjam.. svaki put kad ustanem primjetim kao da nesto iscuri iz mene. Jako sam uplasena i molim vas za pomoc. Plasim se da mi ne istice plodova voda i da li postoji nacin da prepoznam da li se to desava.

Unaprijed zahvalna..