Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF


Autor Poruka

marina

18.02.2002. 23:17

Imam 37 godina.Niti nakon pet IVF postupaka nije došlo do implantacije embrija. Da li se i na koji način može pouspješiti implantacija? Nakon odstranjivanja jednog jajovoda, menstruacije su mi vrlo oskudne i traju dva dana - uzrok slabe prokrvljenosti maternice? Koliko utječe pušenje na cjelokupan postupak?

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.02.2002. 14:12

Poštovana,
Ukoliko niti u pet pokušaja IVF-a nije došlo do željene implantacije treba posumnjati na neprimjerenu receptivnost maternične sluznice koja se može procijentiti neinvazivnim doplerskim i trodimenzionalnim ultrazvučnim tehnikama (analizira se debljina, ehogenost, vaskularizacija i volumen maternične šupljine i/ili sluznice).
Također se nužno mora isključiti postojanje neke od uterinih abnormalnosti koje mogu priječiti implantaciju (navodite postojanje oskudnih menstruacijskih krvarenja), poput uterinih anomalija, intrauterinih adhezija i sl. Preporuča se isključiti kronični ednometritis kao uzročni faktor odbacivanja prenešenih zametaka (obrisci, a po potrebi i mikrobakteriološka analiza uzorka maternične sluznice), PHD analiza po Noyesu i doplersko praćenje u svrhu procjene funkcije žutog tijela i isključivanja lutealne insuficijencije. Kao što vidite razlozi su brojni i mnogoznačni, te je na temelju Vaših oskudnih podataka teško dati prave smjernice. Stoga bih preporučila da se obratite u visoko specijaliziranu ustanovu koja se bavi problemom neplodnosti i ulrazvukom kako bi se učinio transvaginalni color dopler, po mogućnosti trodimenzionalni Na kraju, pušenje može biti dopunski faktor oslabljene cirkulacije (izaziva vazokonstrikciju, aterosklerotske promjene i čitav niz nepoželjnih učinaka po mikrocirkulaciju endometrija i jajnika), te bi se svakako savjetovao prekid pušenja.