Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF


Autor Poruka

Marijana

04.07.2002. 09:45

Stovana dr. Kupesic!

Imam 30 god i iza mene su dva neuspjela pokusaja IVF-a, jedan u stimuliranom ciklusu (transfer tri embrija), jedan u prirodnom ciklusu. Svaki put su embriji ocijenjeni kao visoko kvalitetni i dobro su se dijelili. Transfer je oba dva puta bio treci dan. Procitala sam na internetu da se u nekim klinikama transfer obavlja peti dan, pa me zanima vase misljenje o uspjesnosti transfera petog dana. Saznala sam i da to ovisi o mediju koji je dostupan u klinikama, pa sam sad sklona nabaviti sama medij za peti dan ako to pospjesuje uspjeh implatacije. Da li se uopce zna zasto ne dolazi do implatacije ako su embriji visoko kvalitetni. Zanima me i koliko razliciti kateteri i igle ovise o uspjesnosti. Postoje li neki opceniti rizici ako se transfer obavlja u stadiju blastociste?

Hvala i zelim Vam i dalje uspjesan rad.
Marijana.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

04.07.2002. 20:47

Poštovana,
Embrio transfer se može raditi u razdoblju 2 do 5 dana nakon učinjene punkcije, što ovisi o dinamici dijeljenja zametaka i mediju za kultivaciju. Ukoliko biolozi specijalizirani za postupke izvantjelesne oplodnje procjene da je dinamika dijeljenja zametaka zadovoljavajuća i da dozvoljava postupak odgođenog transfera tada se je pokazalo da je stupanj uspješnosti transferiranih blastocista veća nego embrija transferiranih tri dana po punkciji.
Prema tome, naša prediktivna sposobnost je bolja jer implantirati će se samo oni embriji koji imaju primjereno napredovanje, dok će oni s neadekvatnom diobom zastati i neće doći do stadija blastociste, pa se neće niti transferirati. Novije studije stoga ne pokazuju znatno pobojšanje ishoda postupaka embrio transfera komparirajući zahvate 3 ond 5. dana, već samo zamjetno bolju prediktivnu vrijednost zahvata 5. dana ETa. O tome kojeg dana će se učiniti embrio transfer ovisi stoga o nekoliko čimbenika: 1. kvaliteti zametaka koja ovisi o kvaliteti oocita i spermija, 2. biofizičkom profilu maternice (koja je zrelija i prijemljivija ukoliko se embrio transfer primjenjuje pet dana po učinjenoj punkciji), 3. te svakako vrsti medija za kultivaciju i metodama za in vitro postupke u specijaliziranom laboratoriju. Odabir igala za punkciju i katetera za embrio transfer zasigurno ima utjecaja na stopu zanošenja u IVF postupcima, a najbolji se rezultati postižu ukoliko su oni jednokratni.