Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menstruacija


Autor Poruka

dina

04.07.2002. 14:11

Poštovana doktorice,
Devetnaest mi je godina(uskoro).Prvi spolni odnos imala sam prije pola godine.(od tada 3-4 puta tjedno). Pratim svoj menstruacijski ciklus i primjetila sam da svaki drugi mjesec ovulacija kasni tjedan dana i više, a time i menstruacija. Koristimo kondome i , po mom mišljenju, nisam trudna, ali menstruaciju sam trebala dobiti prekjučer(mjesec dana od prošle-uglavnom je tako) no nema ni nikakvih simptoma da ću je dobiti. Ovulacija je bila prije točno tjedan dana, dakle menstruaciju bi trebala dobiti za tjedan dana. Znači da bi mi ciklus trajao 40-tak dana. Koliko je to normalno? Svijesna sam da bih morala napraviti ginekološki pregled, pa bih Vas zamolila da mi napišete nešto o tome, i kolika je cijena, gdje bi se trebala prijaviti i sl. unaprijed hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

04.07.2002. 20:40

Poštovana,
Uzrok izostanaka menstruacije u Vašoj životnoj dobi može biti neki manji tranzitorni hormonski poremećaj (koji se može manifestirati kašnjenjem ovulacije ili izostankom ovulacije, skraćenjem ili produljenjem faze žutog tijela i sl) ili postojanje funkcionalne ciste (folikularne ili ciste žutog tijela) koja najčešće prska prilikom nastupa menstruacije i ne bi Vas trebala zabrinjavati. Preporučam Vam da se obratite ginekologu kako bi se otkrio uzrok ovog poremećaja i odredio za Vas optimalan način regulacije ciklusa i sigurnije zaštite od neželjene trudnoće.
Što se tiče ginekoloških pregleda oni se po pravilu obavljaju u nadležnom dispanzeru za žensko zdravlje (u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje se prijavljujete kod jednog liječnika koji na temelju predočenja Vaših osobnih podataka i zdravstvene knjižice uz participaciju obavlja ginekološki pregled, Papa test ili ultrazvuk). Po porebi Vaš ginekolog Vas može uputiti na dopunske pretrage i za tu potrebu izdaje uputnicu. Što se tiče cijena u privatnim ordinacijama one se razlikuju od ustanove do ustanove te Vam ne mogu dati precizne podatke.