Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF i rani spontani p.


Autor Poruka

Neli

25.03.2002. 14:27

Poštovana doktorice Kuprešić,

imam 36,5 g. i u drugom stimuliranom postupku IVF/ICSI je došlo do veoma kratke trudnoće. Osim osjećaja napetosti u trbuhu, cijelo to vrijeme nisam imala nikakva krvarenja, vrtoglavice, pretjerano napuhnuće trbuha ili bolove (osim kontrakcija koje su podsjećale na predmenstrualne, a za koje ste napisali da nisu zabrinjavajuće). Naime, na 12. dan poslije transfera (koji je bio 3 dan poslije punkcije), beta je iznosila 54, 16. dan je narasla na 326, da bi 19. dan pala na 224 i 22. dan, a to je danas, beta je 52. Još uvijek nisam dobila krvarenje, a napetost u trbuhu je skoro skroz splasnula. Cijelo vrijeme sam stavljala 2x3 Utrogestana, pila 1x dnevno Andol 100 i Prenatal vitamine od Natural wealtha. Povremeno bi uzela 2 mg Normabela radi nervoze i kontrakcija u trbuhu.

U ovom su postupku, vraćena su tri zametka od kojih je jedan ocijenjen sa 4 do 5, dok su druga dva bila lošija. Moji svi prethodni nalazi pape, bakteriološki, te pregled običnim ultrazvukom pokazali su da je sve u redu. Obavezne serološke pretrage sa transfuzije su sve u redu, a krvna grupa i RH mene i supruga su potpuno iste. Hormonski nalaz na 3. dan ciklusa mi je ukazao na nešto povišen LH (8.3 ij/l) i smanjen Estradiol (86 pmol/l). Prije 2 g. smo suprug i ja imali klamidiju, te su nam dva nalaza u većim vremenskim razmacima bila negativna, a nakon liječenja Sumamedom, što se smatralo potpunim izliječenjem. Stimulirana sam Gonalom F i Suprefaktom kao supresijom, te je dobiveno 15 jajnih stanica od kojih se 7 oplodilo, kasnije ih se razvilo 5. Prilikom punkcije je u folikulima pronađeno dosta tamne krvi što je ukazivalo na moguću endometriozu (nikada mi ta dijagnoza nije bila postavljena). HSG nisam nikad radila jer je neplodnost cijelo vrijeme tretirana kao muški faktor radi suprugove oligoasthenozoospermije. Meni je tijekom ultrazvučnih pregleda otkriveno da imam funkcionalne ciste, ali one su uvijek u menzisu nestajale.

Ove Vam sve detalje pišem samo zato da biste bili bolje upućeni u moj slučaj i pomogli mi svojim mišljenjem. Mene ustvari zanima nekoliko stvari:

1. Da li je ovako kratka trudnoća čest slučaj u IVF postupcima?

2. Koji su eventualni razlozi zbog kojih je došlo do odumiranja ploda tako rano?

3. Koje bi dodatne pretrage trebala napraviti, a kako bi otklonila sumnju da je greška u mom organizmu (možda imunološke pretrage, genetska karta, pregled UZV color doplerom i sl.)?

4. Obzirom da sam u godinama u kojima se smanjuju šanse za zanošenje, da li se mogu nadati da bi u nekom od slijedećih postupaka moglo doći do uspješne trudnoće?

Konzultirat ću se svakako sa doktorom koji mi je vodio postupak, no svakako me zanima i Vaše mišljenje koje veoma cijenim, obzirom da imate veliko iskustvo s problemima poput mojeg.

Najljepše zahvaljujem na pomoći ovim putem.

Srdačan pozdrav,

Neli

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 15:37

Poštovana,
Iskreno mi je žao zbog ovakvog ishoda IVF postupka i redom odgovarama na Vaša pitanja: 1. U Vašem se slučaju radilo o tzv biokemijskoj trudnoći (pozitivan beta hCG bez ultrazvučnog prikaza gestacijske vrećice) što je češća pojava u IVFu, jer se pacijetnice striktno monitoriraju tijekom postupka. Moram Vas upozoriti da je kliničkim studijama dokazano da se čak 50% začetih trudnoća spontano pobaci niti ne znajući da su pacijentice trudne. 2. Mogući uzroci ranog gubitka trudnoće su hormonski (insuficijencija žutog tijela i nedostatna lutealna podrška), maternična abnormalnost, infekcija, imunološki faktor ili kromosomska abnormalnost zečete trudnoće. 3. U sklopu obrade i prije ponovnog pokušaja IVFa trebalo bi učiniti cervikalni obrisak i bakteriološku analizu u supruga, hormonsku analizu i detaljan ultrazvučni pregled (po mogućnosti trodimenzionalnim color doplerom) kojim bi trebalo analizirati oblik maternične šupljine i jajnike (i isključiti postojanje endometrioze). 4. Prema mom mišljenju bilo bi poželjno otkriti uzrok ovom gubitku trudnoće, jer prevenirati neželjeni ishod narednog zanošenja možemo samo preciznom detekcijom uzroka ovog subkliničkog pobačaja. Mislim da su Vaše šanse da ostvarite željenu trudnoću velike i snažno Vas podržavam u Vašim nastojanjima da je ostvarite.