Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF/ICSI


Autor Poruka

Ana

24.05.2002. 15:04

Poštovana dr.Kupešić
Imala sam već tri IVF-ICSI pokušaja koja su na žalost završila neuspješno.
Ja nemam zdravstvenih problema, problem je kod supruga; dg.Prostatitis chr.,
dg.Oligoastenozospermia.
Pa Vas molim da mi odgovorite da li je moguće kakvom terapijom (određeni vitamini, antibiotik, hormoni..), doći do poboljšanja spermiograma?

Hvala!!!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

25.05.2002. 08:36

Poštovana,
Na ovo pitanje odgovor morate potražiti kod urologa-androloga, jer ova se specijalnost bavi problematikom muške neplodnosti. Naime, primjena vitaminske terapije doista ne može štetiti, ali je njena korisnost upitna. Ipak, muškarcima uključenim u IVF postupke savjetujemo što je više moguće poštedu od stresa, primjenu multivitaminske prehrane, prekid pušenja i konzumiranja alkohola. Hormonska se terapija u male podskupine muškaraca pokazala uspješnom, ali za uvođenje terapije androlog mora imati jasne endokrinološke parametre. Svakako, treba učiniti i mikrobakteriološku analizu ejakulata i urina, te se nakon uvida u nalaze može ordinirati i primjereni antibiotik. Prema tome, savjetovala bih da se obratite u ustanovu subspecijaliziranu za problem muške neplodnosti.