Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF u prirodnom ciklusu


Autor Poruka

sara

24.05.2002. 20:10

Štovana doktorice,
Budući da idući mjesec planiramo podvrći IVFu u pridonom ciklusu, molim Vas da mi objasnite koje su prednosti takvog postupka u odnosu na IVF u stimuliranom ciklusu. Iza nas su pet pokušaka realizacije trudnoće putem AIH metode, uz odličan nalaz spermiograma supruga i neprohodnost jednog jajovoda kod mene, a uz stimulaciju po jednom klomifen tabletom tijekom 5-9. dana ciklusa dolazilo je do stvaranja cca 3 "veća" folikula tijekom ciklusa. Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

25.05.2002. 08:32

Poštovana,
IVF u spontanom ciklusu podrazumijeva praćenje folikulskog rasta u ciklusu bez ovarijske stimulacije, što znači da su troškovi liječenja minimalni i reducirani isključivo na Primogonyl ili Profasi i progestagensku terapiju (Utrogestan). Svakako takvo praćenje mora biti precizno i redovito /ultrazvučno i endokrinolški/, a prednosti po Vas su da nemate rizika od razvoja cističnih struktura koje su se razvile prethodnim postupcima, te se također isključuje rizik višeplodne trudnoće. Ipak, manjkavost ove metode je da se dobije samo jedna oocita, te da se u 20-25% žena ne finalizira postupak jer se ili odustane od aspiracije ili se u IVF postupku ne dobije fertilizacija. Ovakva metoda ukoliko se koristi kod mlađih žena dovodi do trudnoće u čak 18 do 27% ciklusa.