Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF, vanmaterična?


Autor Poruka

Željka

19.03.2002. 04:25

Poštovana dr Kupešić
Suprug i ja već pet godina pokušavamo imati dijete postupkom umjetne oplodnje (IVF/ET). Moja dijagnoza je PCO sindrom, a suprugova oligoastenospermija. Prošle godine u 7. mj. sam ostala trudna, ali bila je vanmaterična trudnoća u lijevom jajovodu. Jajovod je prsnuo i odstranjen je. Ponovo smo bili na postupku u 2. mj. i opet sam trudna. Razina bHCG-a je uredno rasla. Jučer sam bila na UZV-u i ništa se nije vidjelo u maternici osim nekakve ˝čvrkice˝u rogu maternice sa lijeve strane, u desnom jajovodu se isto ništa ne vidi. Jučerašnji nalaz bHCG-a je manji nego što bi trebao biti. Liječnik mi je rekao da dođem za dva dana sa novim nalazom bete.
Napokon i moja pitanja.
Dali bi ona čvrkica mogla biti trudnoća i ako je hoće li smetati ako je blizu šava? Kolika je vjerojatnost za vanmateričnu trudnoću kod postupaka IVF? Dali se i kako može sačuvati jajovod kod vm. trudnoće?
Napominjem da nikada nisam imala nikakvu upalu jajovoda ili išta slično. Također, desni jajovod je prohodan.
Zahvaljujem na odgovoru.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

19.03.2002. 12:38

Poštovana,
Za primjeren odgovor na Vaše pitanje nema na žalost dovoljno podataka. Trebali biste navesti kolike su točno razine beta hCG-a, da bi se moglo usporediti s tjednima trudnoće. Što se tiče ožiljka od operacije ektopične trudnoće, on ne bi trebao smetati normalnom rastu i razvoju trudnoće ukoliko se zametak ugnijezdio na primjerenom mjestu. Budući da je primjećena veća učestalost ektopične trudnoće nakon postupaka pomognute oplodnje, detaljnim ginekološkim, ultrazvučnim i laboratorijskim pretragama se ciljano treba isključiti njeno postojanje. Ukoliko se ektopična trudnoća pravodobno dijagnosticira moguća je konzervativna ili minimalno invazivna terapija i očuvanje prohodnosti jajovoda.