Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća i krvarenje


Autor Poruka

ila

18.03.2002. 12:25


Poštovana dr.Kupešić!
Imam 33 god. i ovo mi je druga trudnoća.Imam bebu od godinu dana.Sada sam u 24. tjednu tr. Sa 22 tjedna pojavilo mi se nekoliko kapi svježe krvi.Obavila sam ultrazvuk i pregled .Doktorica je rekla da se na UZV vidi maleni hematom-skoro neprimjetan-iza posteljice. Tada a ni u međuvremenu nemam nikakvih stezanja.Međutim, sinoć i jutros pojavio se čokoladni iscjedak.Ništa me ne boli jedino imam osjećaj kao da ću dobiti menstruaciju. Bebu osjećam da se miče. Od terapije uzimam povremeno Normabel. U ovoj trudnoći od trećeg mjeseca otvorena sam za vršak prsta kao i u prvoj.Zabrinuta sam i molim Vas da mi odgovorite.Hvala

Doc. dr. sc. S. Kupešić

18.03.2002. 20:42

Poštovana,
Krvarenje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće može biti uzrokovano placentom previjom, prijevremenim odljupljenjem posteljice, rupturom marginalnog sinusa, placentnim polipom, eritroplakijom vrata maternice, poremetnjom grušanja krvi, spontanim ili traumatskim razdorima tkiva (poslije spolnog odnosa ili pregleda) i sl. Kao što vidite razlozi mogu biti brojni, te je važno obratiti se liječniku ginekologu koji će na temelju ginekološkog, laboratorijskih i ultrazvučnih nalaza ustanoviti uzrok i mjesto krvarenja. Ovakav dijagnostički postupak neophodan je za provođenje primjerene terapije. U Vašem slučaju (prema dostupnom opisu) radi se o maloj količini izgubljene krvi koja ne bi smjela remetiti ishod Vaše trudnoće. Ipak radi umirenja savjetujem dopunsku obradu.