Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spontani pobačaj


Autor Poruka

vesna

14.08.2001. 14:31

Poštovana dr. Kupešić!

Nakon 3. pokušaja IVF - a, treći puta je kućni test bio pozitivan. (3 testa u razmacima od 2 dana - sva 3 su bila pozitivna).
Nakon ginekološkog pregleda (18 dana nakon testa) utvrđeno je da nema trudnoće a beta je bila samo 0,6. Isključujem mogućnost da su sva tri testa bila pogrešna tim više što smo četvrti koji smo kupili u istom dućanu isprobali nakon 18 dana i onda je bio negativan. Zanima me što je bilo.

Isto tako me zanima, da li je nakon 5 dana mirovanja preporučljivo voziti se autom ukupno 60 minuta dnevno i raditi sjedeći posao koji je ugodan i nije stresan.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.08.2001. 00:22

Poštovana gospođo Vesna,
U Vašem se je slučaju vjerojatno radilo o tzv.biokemijskoj trudnoći i ranom spontanom pobačaju. Možda će Vas začuditi podatak da se od ukupnih gubitaka trudnoće čak 70% dešava u najranijem periodu, tako žene niti ne spoznaju da su bile trudne, a ta se činjenica može dokazati tek beta hCG-om ili visoko osjetljivim testom na trudnoću. Ukoliko se ultrazvukom nije dokazala gestacijska vrećica i pravilni porast beta hCG-a trudnoća se smatra neprimjerenom i dolazi do spontanog odumiranja ploda i menstruacijskog krvarenja. Zbog toga se takve trudnoće nazivaju "biokemijskim" te se često navode u radu Centara za humanu reprodukciju u kojima se nakon postupaka asistirane oplodnje redovito provode nadzor beta hCG-a ili test na trudnoću koji jedini mogu pokazati da se radi o trudnoći bez daljnjeg napredovanja. Svakako trebalo bi istražiti uzroke koji dovode do takvog ishoda, tj. isključiti infektivni, hormonski ili anatomski uzrok koji može dovesti do tog neželjenog ishoda IVF postupka.