Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


izostala mjesecnica


Autor Poruka

ljiljana

11.12.2001. 15:56

Eto javljam Vam se u nadi da cete mi rijesiti nedoumice....Studentica sam u Zagrebu i ovdje imam svog stalnog ginekologa, medjutim takvog koji bas i nema neku komunikaciju sa pacijenticama. Prije skoro 2 godine sam pocela piti tablete za kontracepciju (Diane 35) i pila sam ih godinu dana i 2 mjeseca.Za to vrijeme sam imala redovitu menstruaciju no cim sam ih prestala piti one su pocele izostajati. Prvo 2,5 mjeseca pa mi je lijecnik prepisao tablete za pokretanje menst.(Dabroston?), i sve je nakon toga bilo u redu ali mi je naredni mjesec menstr. opet izostala(3 mjeseca).Naime, i prije sam imala neredovite mjesecnice ali nikada (prije uzimanja kontraceptivnih tableta) mi nisu toliko izostajale, vec najvise 10-ak dana. Ginekolog mi je inace Diane 35 savjetovao zbog policisticnih jajnika, i terapija je bila uspjesna, nekoliko cisti se povuklo. Zanima me zbog cega se to dogadja i sto bih dalje trebala raditi, jer ne zelim svaki put umjetno izazivati dolazak mjesecnice(ne zelim stalno piti te hormonske lijekove).

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.12.2001. 20:57

Poštovana,
Ukoliko se doista radi o policističnim jajnicima tada se zbog izostanka ovulacije javljaju neredovite mjesečnice i povećani rizik od zadebljanja endometrija. Ovaj poremećaj može se efikasno kupirati smo primjenom tableta, koje i nakon prekida (tijekom određenog vremena) omogućavaju regulaciju ciklusa. Katkada se u tvrdokornih slučajeva anovulacije odlučujemo za laparoskopske operativne zahvate kojima koagulatorom punktiraju suvišni folikuli, čime privremeno normaliziramo hormonski status. Nažalost, ovakva normalizacija najčešće traje samo određeno vrijeme, te se u većine pacijentica menstruacijski ciklus mora ponovno regulirati primjenom hormonskih preparata. Više o poremećaju pod nazivom policistični jajnici možete pročitati na našim stranicama, kao i objašnjenje zašto je preporučjivo trošiti hormonsku terapiju.