Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak menstruacije


Autor Poruka

notturna

20.12.2010. 23:30

Poštovanje... Imam jedno pitanje,ovako.... Menstruacija mi današnjim danom kasni 20 dana. Inaće,svakih 30-35 dana imam ciklus koji traje pet dana! Napravila sam test 14 dan nakon kašnjenja i bio je negativan ( nisam ga radila prvim urinom)
Odnose imam sa prekinutim snošajem! Trbuh mi se udvostručio,grudi me jako bole na dodir,imam uobičajeni iscjedak,brže se umaram nego inaće..
Imam prehladu koju vučem već tri tjedna,moje pitanje je; da li je to mogući razlog izostanka menstruacije? Zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2010. 12:20

Poštovana, ako je test na trudnoću negativan, niste trudni.
Za svaki slučaj ponovite test na trudnoću iz prvog jutarnjeg urina.
Svakako da upala može biti uzrok izostanka menstruacije.

lela2

21.12.2010. 12:20

Poštovani!
Imam 21. godinu i suočavam se sa velikim problemom već 2godine.
Prvu mjesečnicu dobila sam sa 16 godina koje su u početku bile neredovite i kasnile su po 1-2mjeseca.
Sada sa 21. godinom kasne mi po 2 mjeseca i užasno su bolne i nepodnošljive, nekoliko puta sam završila na hitnoj
i pomalo mi je već teško to trpjeti. Bila sam kod ginekologa i rekao je da nemam ciste (prije pola godine imala sam polucistu), krv je u redu,
papa test također. Na dan kada bi trebala normalno dobiti mjesečnicu imam bolove no oni prođu za dan dva i ništa.
Tada mi se pojavi tamni iscjedak koji mi traje već 2 tjedna i bole me jajnici.
Da bi ustabilila mjesečnicu ginekolog mi je dao da uzimam kontracepcijske pilule Yasmin no od njih mi je bilo loše
tako da sam prestala. Promijenila sam ginekologa i taj drugi je rekao da nesmijem uzimati nikakve kontracepcijske pilule
zbog svoje premale težine. Imam 50 kg jest da sam sitna, ali svi su u mojoj obitelji su takvi tako da je to kod mene prirodno
i nemam problema sa prehranom. Moja mama je isto bila takve građe u djetinjstvu i nije imala problema sa mjesečnicom.
Rekla sam da jednostavno želim ustabiliti mjesečnicu jer se osječam loše i zbog toga ne želim ulaziti u veze sad

Molim Vas da mi kažete savjet, upute što dalje, da li postoji bilo kakav način da imam normalan ciklus? Mogu li ipak uzimati određene tablete
ili postoji neko drugo rješenje?

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2010. 22:50

Poštovana, sviđa mi se da ste iscrpno iznjeli svoj problem, tako da Vam lakše mogu odgovoriti.
Ovako, što se tiče vaše tjelesne težine od 50 kg-a, ne smatram nikakav problem niti kontraindikaciju za možebitno uzimanje kontraceptiva.
Mislim da niste dobro razumjeli svoga liječnika u vezi kilograma. Svi mi liječnici znamo kontraindikacije za oralnu kontracepciju( dakle stanja kod kojih se oni nikako ne smiju koristiti, a to svakako nije tjelesna težina).
Pošto vam je ciklus produžen(oligomenoreja) nikako se ne može reći da je takav ciklus normalan.
Predložio bih Vam da učinite spolne hormone,3-5.dan ciklusa, te 21.dan progesteron te hormone štitnjače.
Također je uputno napraviti kompletnu krvnu obradu i koagulaciju krvi, te procijeniti i ostale možebitne rizike u Vašem slučaju, kojih ja ne vidim u Vašem postu apsolutno niti jednu.
Nakon toga savjetujem uzimanje oralnih kontraceptiva, jer će te time rješiti bolne menstruacije, neredovite cikluse, normalizirati funkciju jajnika i štošta više.
Na našem tržišu postoji više preparata za oralnu kontracepciju, vama treba naći najprimjereniji.

goldfish1

21.12.2010. 22:51

Poštovani!
Menstruacijski ciklus mi je redovit (u rasponu od 24-34 dana), s tim da se te granice neprestano povećavaju. Posljednju menstruaciju imala sam 14.11. Dečko i ja imamo redovite spolne odnose, ali uvijek uz zaštitu (kondom) koji i provjeravamo. menstruaciju još nisam dobila , s tim da mi se 24.12 pojavio smeđi iscjedak koji je trajao 3-4 dana, s tim da bih ujutro bila lagana sukrvica. Inače imam smeđi iscjedak pri kraju menstruacije pa me ovo sad zabrinjava. Da li postoji mogućnost da neću dobiti menstruaciju ovaj mjesec tj. da li je taj iscjedak bio neka vrsta iste? Da li je uopće potrebno pravitzi test na trudnoću?
Zahvaljujem!

lela2

22.12.2010. 00:20

Veoma se zahvaljujem doktore, što prije ću posjetiti ginekologa i popričati o tome.. hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.12.2010. 11:30

Poštovana, meni ovo Vaše krvarenje ne sliči na menstrualno.
Svakako učinite test na trudnoću.

bežo

22.12.2010. 17:25

poštovani....imam jedno pitanje..naime imao sam odnos sa djevojkom uz upotrebu zaštite... također sam koristio prekinuti snošaj, također smo to naprevili nekoliko dana nakon kraja ovulacije jer smo pazili da ne radimo to za vrijeme plodnih dana. Menstruacija joj nikada nije točna jer joj nekada varira od 20 30 pa čak i 32 dana, ali zadnja 3 puta joj je bila svakih 28 dana. Moje je pitanje sljedeće: da li je moguće da je trudna jer joj menstruacija kasni već 3 ili 4 dana? Korstili smo zaštitu , također i prekinut snošaj. Ona već 4 dana ima osjećaj kao da bi mogla dobiti menstuarciju ali ona ne dolazi. Također smo jučer napravili test na trudnoću i on je bio negativa. Zanima me vaše mišljenje! HVALA!

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.12.2010. 19:30

Poštovana, test na trudnoću je negativan. Vaša djevojka nije trudna. Pričekajte koji dan, doći će joj menstruacija i ne morate se brinuti.

bežo

22.12.2010. 22:05

puno Vam hvala..ali me zanima još da li je moguće da je predejakulacija odigrala svoju ulogu i samim tim činom moglo doći do oplodnje???

bežo

22.12.2010. 23:55

i još me zanima koliko se mogu pouzdat u test pošto smo ga obavili 10 ak dana nakon ovulacije a spavali smo prošli tjedan...i nismo ga napravili jutarnjim mokrenjem nego navečer? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.12.2010. 10:55

Ponovite test na trudnoću iz prvog jutarnjeg urina.

bežo

23.12.2010. 14:50

Test je ponovljen, sad s prvim jutarnjim urinom, negativan je. Jel postoji mogućnost i kakva je da je test nevažeć s obzirom na to je napravljen 12 dana nakon spornog odnosa, a ne 14 ( ako krenemo od najgore pretpostavke da se ovulacija desila baš na dan odnosa )?
I još jedno pitanje, jel se ovulacijsko krvarenje događa prije, nakon ili za vrijeme ovulacije?
Hvala na prethodnim odgovorima.

medek

23.12.2010. 14:50

postovana, imam jedno pitanje..
ovakvo je stanje...
koristila sam cilest 2 i pol godine (mozda s dvije pauze) zadnja pauza mi je bila u 3 mj i nakon nje sam dobila mengu 31 dan...do proslog mjeseca sam opet koristila cilest bez prestanka..uglavnom su mi redoviti ciklusi te s tim nemam problema..
zadnju mengu sam dobila 15.11. te jos nije dosla (38 dan od pocetka)...radila sam kucni test (gravignost mini..tak nesto , ujutro) i ispalo je negativno...u zadnja 2 mjeseca imala sam nekakve gljivice radi neuravnotezene vaginalne flore te sam se u lijecila sa plimicolom i canesete tabletama i masti te tabletama za ravnotezu flore...sve se vratilo u normalnu..zadnjih tjedan dana me boli donji dio trbuha ko da cu dobit mengu al nema je niti se da naslutit da ce doc...da li je moguce da sam trudna ili jednostavno mi tak dugo kasni radi prekida kontracepcijskih,ginekoloskih problema i stresa...ili da sam dobila neku upalu jajnika..ili tak nesto..
hvala unaprijed...

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.12.2010. 18:45

Poštovana, niste trudni ako Vam je test na trudnoću negativan. Uzroke treba tražiti drugdje a sami ste nabrojali potencijalne mogućnosti izostanka menstruacije.
Ne brinite doći će za koji dan.

volf

23.12.2010. 18:46

Poštovani,
21.21.2010. sam dobila menstruaciju (dan prije termina) i kao i obično počelo je sa bolovima u trbuhu i nogama te grčevima. Ovaj put mi je bilo muka i povraćala sam. Prvo sam popila 2 spasmexa, a zatim nastavila sa neofenom forte i bolovi su prestali. Tu istu večer sam popila prvu tabletu kontracepcijskih pilula Novynette. Pošto još ne znam kakve sve nuspojave mogu imati od kontracepcijskih pilula, brine me promjena menstrualne krvi, naime duplo je oskudnija nego inače i nema ugrušaka već svijetlo crvena krv. Plaši me da li bi to mogla biti trudnoća, imala sam odnose sa dečkom u tjedan dana pred menstruaciju bez kondoma, ali nije svršio u meni. Uz to mučno mi je ova dva dana. To je isto moguće od kontracepcije? Isto tako i ovo drugačije krvarenje? Jako sam zabrinuta, molim odgovorite.
Puno hvala!
Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.12.2010. 23:10

Poštovana, uz primjenu kontraceptivnih pilula menstrualno krvarenje je slabije, oskudnije i kraće traje. Dakle to je jedan pozitivan efekt pilula. Zatim smanjit će se menstracijski bolovi (dismenoreja) pa Vam neće trebati analgetici niti spazmolitici.
Mućnine su česte kod počinjanja sa kontraceptivnim pilulama.

coco_belle

23.12.2010. 23:11

Poštovani!
Prvo moram reći kako imam neredovite menstruacije, bila sam na ginekološkom pregledu i sve je bilo u redu, doktor je rekao kako će se ustaliti s vremenom. Zadnju menstruaciju imala sam 10.10.2010. Nakon toga imala sam jedan jedini put spolni odnos s dečkom i to 2.11. Nismo koristili zaštitu, samo prekinuti snošaj. Nakon tri tjedna napravila sam test na trudnoću i on je bio negativan. Danas je već 23.12.,a moje menstruacije još nema. Kupila sam novi test, planiram ga napraviti ujutro. Kolike su šanse da je prvi test pokazao krivi rezultat? :S Ovo nije prvi put da mi je toliki razmak između menstruacija, ali čitavo vrijeme razmišljam o tome... Brinem se!
Hvala unaprijed na Vašem odgovoru.

coco_belle

24.12.2010. 11:15

Evo mene opet. Test je opet negativan.

john

12.05.2012. 21:50

da li je moguce ako decko izvadi na vrijeme i svrsi vani da cura ostane trudna.... decko ga je izvadio dost prije nego je svrsio jer nikad prije nije bez kondoma pa se bojao...pa me zanima dal postoje nekakve sanse?