Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak mensturacije-podaci analiza


Autor Poruka

Dea

04.07.2001. 08:03

Cijenjena Doc. dr. sc. Sanja Kupešić,

Vrlo sam Vam zahvalna na odgovoru, do sada mi naime nitko nije pokušao objasniti pozadinu svih tih događaja s mojim organizmom. Evo molila bih Vas da na temelju apsolutnih vrijednosti nalaza vađenja hormona date svoje stručno mišljenje jer me sve to dosta zabrinjava.
Prvi rezultati analize koju sam obavila datiraju iz 2000. godine (15.06.2000.), obavljeni su u KB Sestre Milosrdnice u endokrinološkom laboratoriju:
T3=2.2 nmol/l, T4=103 nmol/l, TSH= 1.26 nmol/l, LH=8.4 IJ/L, FSH=11.3 IJ7L, ESTRAD= 115pMOL/L, PROG=2.2nMOL/L, TESTO=manje od 0.5 nMOL/L, DHEAS=manje od 0.1mMOL/L, IGF-I= 282IJ/L, rađen je i test bazalne sekrecije ali to sada ne mogu tu upisati (malo je predugo).
Rezultati hormonske analize kod ginekologa: FSH=6.1 IJ7L, PRL=18.0 mikrog/L, Estradiol 43.0 pg/ml (analiza je rađena 26.04.2000.)
Prije i za vrijeme ova dva testa ja nisam imala menstruaciju tako da Vam ne mogu navesti u kojoj sam fazi ciklusa bila. Nakon toga u 07. mjesecu 200. godine popila sam tromjesečnu kuru Cilesta (prije toga mi je ginekolog propisao jednu kuru Trisequensa, nakon koje se ništa nije desilo).
Nakon terapije Cilestom još sam dva mjeseca dobila spontano menstruaciju.
Zatim je 07.03.2001. ponovo učinjen test u KB Sestre Milosrdnice i rezultati su slijedeći:
T3 = 1.7 nmol/l, T4=90 nmol/l, TSH=1.3mIJ/L, LH=4.7 IJ/L, FSH=4.3 IJ/L, PRL=4.7 mikrog/L, PROG 1.0 nmol/L.
Zadnja mensturacija koja je bila dosta slaba prije toga je s datumom 14.12.2000. a nakon te analize dobila sam menstruaciju 15.03.2001. koja je i ujedno zadnja do danas. Analizu E2 mi očito nisu radili ili je ja kao laik ne prepoznajem.
Molim Vas da s obzirom na vrijednosti koje sam navela budete ljubazni i predložite mi što dalje činiti da bi se stanje normaliziralo odnosno da bi menstruacije postale postojane.
Hvala Vam unaprijed i molim Vas ako mi možete pojasniti pojmove antiovulacijskih ciklusa i hiperplazije te neoponiranog lučenja estrogena. Da li to sve utječe na to da možda neću moći imati djece?
Hvala Vam još jednom što ste evo prvi koji mi je ipak to malo pojasnio.

Zahvalna Dea

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.07.2001. 14:55

Poštovana gospođoce Dea,
Vaš hormonski status nije ozbiljnije narušen, s obzirom da su vrijednosti FSH i LH u okviru granica normale. Vjerojatno se radi o anovulacijskim ciklusima (ciklusi bez ovulacije), ali bi se vrijednosti hormona morale uraditi u ovisnosti o fazi m. ciklusa . Preporučila bih da izazovete menstruaciju primjenom Dabrostona 2x1 tbl kroz 10 dana, te da učinite FSH,LH,E2 i PRL između 3. i 8. dana m. ciklusa. U slučaju da menstruaciju dobijete tijekom primjene Dabroston tableta, molim Vas da tu terapiju prekinete. Nakon ovakve analize molim Vas pošaljite mi nalaze kako bismo dogovorile daljnji postupak i oblik terapije koji bi u Vašem slučaju bio najprimjereniji. Stječe se dojam da Vama ne treba hormonska nadomjesna terapija /Trisekvens/, već se ciklusi trebaju izazivati na drugi način. I na kraju željela bih Vas ohrabriti i poručiti Vam da doista nema mjesta za crne slutnje o tome da nećete moći ostvariti željenu trudnoću, ali svakako za izglednost trudnoće trebala bi imati i druge podatke poput Vaše dobi, nalaza supruga i drugo. Puno sreće i javite nam se s podacima hormonskog statusa koji se treba očitati u ovisnosti s Vašim m. ciklusom.