Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


TSS rizik


Autor Poruka

Zrinka

04.07.2001. 08:51

Poštovana,

budući da je ljetno doba i da je korištenje tampona vrlo praktično, mene zanima kolika je realna opasnost od pojave TSS povezana s upotrebom tampona?

Pozdrav.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.07.2001. 15:03

Poštovana,
Tamponi doista imaju brojne prednosti u odnosu na klasične uloške te ukoliko se pravilno primjenjuju imaju izrazito mali broj nepoželjnih pojava. Važno je napomenuti da svaka korisnica mora slijediti upute, te mijenjati tampone u primjerenom vremenskom razdoblju koje ovisi od jakosti menstruacijskog krvarenja i tipa tampona (mini, medium ili super). Valja napomenuti da se tamponi nikako ne smiju upotrebljavati u svrhu sprečavanja izlučivanja vaginalnog sekreta i u slučaju upalnih promjena. U takvim okolnostima mogu se očekivati neželjene pojave. Iako se u pratećim uputama tampona redovito navodi TSS kao rijetka, ali moguća komplikacija, mogu Vam saopćiti da tijekom posljednjih 12 godina niti jedna pacijetnica nije bila hospitalizirana na Klinici za ginekologiju u kojoj sam zaposlena zbog takvih tegoba. Možda Vam upravo ovakav podatak može najbolje ilustrirati rijetkost takvih krajnje ozbiljnih komplikacija kao posljedicu korištenja tampona.