Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izvanmaternična trudnoća


Autor Poruka

Mia

01.12.2001. 00:34

Poštovana doktorice!
Nakon neuspješnog pokušavanja (2 godine) da zatrudnim, desila se izvanmaternična trudnoća. Odstranjen mi je jedan jajovod, a nakon operacije su mi rekli da je drugi potpuno u redu. Zanima me da li suprug ipak treba napraviti spermiogram (upravo se spremao kada sam zatrudnjela), i kada se najranije na ultrazvuku može otkriti izvanmaternična trudnoća.
Naravno, ja se bojim da će mi se to opet dogoditi. Da li trebam napraviti još koje pretrage ili se samo nadati najboljem? Napominjem da su mi nalazi hormona, i mjerenje bazalne temperature uredni.
Zahvaljujem na strpljenju.
Pozdrav Mia

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.12.2001. 13:53

Poštovana,
Podatak da je preostao jajovod uredne morfologije daje Vam izrazito dobru šansu za zanošenje, ali ipak budite oprezni, jer statistički podaci ukazuju da čak 18% pacijentica ima rizik od ponovljene izvanmaternične trudnoće na drugoj strani. S obzirom da ste sada u fazi oporavka od prethodne izvanmaternične trudnoće smatram da bi bilo poželjno učiniti spermiogram Vašeg supruga i otkriti da li imate kakvu lokalnu, neliječenu infekciju koja je mogla pogodovati razvoju priraslica i nastupu izvanmaternične trudnoće. U ovisnosti o ovim nalazima Vaš će Vam liječnik dati daljnje smjernice, a nama će biti drago da se nakon obavljenih pretraga ponovno obratite na naše stranice.