Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


izvanmaternična trudnoća


Autor Poruka

Iva

12.06.2002. 23:32

Štovana liječnice!
Imam problem s menstruacijama. Inače patim od dismenreje, ali uvijek mi je menstruacija trajala 5-6 dana a sad 3 dana. i to već tako zadnja 3 mj. Kakvi su simptomi izvanmaternične trudnoće, koliko dana traju krvarenja kod njih? Da li je moguće da su mi se skratile menstruacije od tableta protiv bolova (Ketonal,Ibrufen), jer sam ih pila učestalo prva 2 dana menstruacije.
Unaprijed zahvalna.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.06.2002. 22:54

Poštovana,
Kod Vas se vjerojatno radi o nekom hormonskom poremećaju, te se ne stječe dojam da se radi o sumnji na izanamaterničnu trudnou. Međutim kod mlade se djevojke uvijek i obvezatno mora isključiti trudnoća. Odgovor radi li se o trudnoći normalnog ili abnormalnog tijeka može se dobiti dvjema pretragama : beta hCGom (hormonom na trudnoću) , koji se određuje iz krvi i ultrazvukom (transvaginalnom sondom) kojim se može dokazati unutarmaternična ili izvanmaternična trudnoća. Skraćene menstruacije mogu se javiti kod anovulacije, korištenja hormonskih tableta /ne bi smjelo biti posljedica primjene Ibuprofena i sl/, te bih Vam savjetovala da učinite ultrazvučni pregled kojim će se u drugom dijelu ciklusa procijeniti izgled maternice i debljina sluznice, te veličina i izgled jajnika. Liječnik će Vam vejrojatno savjetovati da učinite dopunske hormonske pretrage kako bi se egzaktno procjenila funkcija jajnika.