Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jajnici


Autor Poruka

dolores

28.10.2001. 19:45

Poštovani,
Zanima me da li postoji način da se spriječi, odnosno da se na vrijeme dijagnosticira rak janika? Kakva je to pretraga, gdje se radi i koliko često? Hvala na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.10.2001. 21:30

Poštovana gospođo Dolores,
Rano otkrivanje raka jajnika je vrlo osjetljivo pitanje i zahtijeva opreznu strategiju koja uključuje redovito (jednom na godinu do jednom tijekom šest mjeseci) obavljanje transvaginalnog ultrazvučnog pregleda po mogućnosti tehnikom obojenog doplera, a u novije vrijeme trodimenzionalnim ultrazvukom. Temeljem ovog pregleda mogu se vidjeti morfološke osobitosti koje ukazuju na maligno bujanje (uvećanje jajnika, postojanje papila, debelih pregrada i sl), te obilježja maligne vaskularizacije (krvne žile tumora imaju značajke nepravilnog grananja i doplerskog zapisa koji ukazuje na velike brzine strujanja i niski otpor strujanju krvi). Dodatno se savjetuje obavljanje i biokemijskih markera (CA 125), tkivnog proteina koji pokazuje povišene vrijednosti u pacijentica oboljelih od ove zloćudne bolesti).
O ovom važnom problemu i načinu dijagnostike ovarijskih tumora i raka jajnika moći ćete se informirati u TV emisiji 06.11. "Razgovarajmo o zdravlju" urednice gđe Helge Vlahović u kojo ćemo gostovati Dr Vrdoljak i ja, gdje ćemo potanko objasniti metode dijagnostike i liječenja ove podmukle bolesti.

emilica1

17.03.2021. 11:20

Poštovani, imam 25 godina i prije 4 god su mi dijagnosticirani policistični jajnici, imala blago pojačanu dlakavost i akne, cikluse redovne, ne na isti dan ali redovne svaki mjesec. Ultrazvuk je isto pokazivao pol.jajnike i nisam uzimala nikakvu terapiju.
Bila sam nedavno kod novog ginekologa, od tad nisam ni bila, ultrazvuk vise ne pokazuje pol.jajnike, ostalo je sve isto, blago pojacana dlakavost i blazi oblik akni, menstruacija dolazi svaki mjesec. Sta to znaci sada, Ginekologinja mi samo rekla da moraju bit neredovne menstruacije i prisutni simptomi akni i pojacane dlakavosti koje nije primjetila na meni, jajnici su dobri na ultrazvuku, a ja sam zaboravila reci da imam blago akne i dlakavost, imam li ja onda PCOS ili ne ?

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2021. 17:40

Poštovana, savjetujem da uradite analizu hormona, te test opterećenja glukozom. U sklopu sindroma policističnih jajnika osim izgleda jajnika, idu i anovulacija, te povišena koncentracija androgenih hormona (postoje četiri različita fenotipa PCOS sindroma) što uzrokuje pojačanu dlakavost i akne. Važan faktor u liječenju je uspostava idealne tjelesne težine i tjelovježba. Od farmakološke terapije koriste se oralni kontraceptivi s antiandrogenim djelovanjem.

emilica1

18.03.2021. 11:50

Poštovani,

Glukoza u krvi mi je u razni normale, testosteron povišen, težina normalna 55 kila na 168cm, nemam bas nikakvih simptoma osim te blago pojacane dlakavosti i akni, sto to znaci sada?

Ivo Balenović, dr. med.

18.03.2021. 14:05

Budući da Vam je testosteron povišen, savjetujem oralne kontraceptive s antiandrogenim učinkom. Povišene vrijednosti testosterona uzrokuju akne i pojačanu dlakavost.