Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Je li moguće...


Autor Poruka

Iva

30.11.2001. 01:12

Poštovana dr. Kupešić,
Mene zanima je li moguće da se kod osoba zaraženih npr. HPV-om, klamidijom, infekcija manifestira istovremeno i na urogenitalnom području i u ustima.
Primjerice,osoba koja je zaražena HPV-om i ima sve posljedice takve zaraze na genitalnom području može li uz to (putem oralnog sexa sa zaraženim partnerom) dobiti tu zarazu i u usnoj šupljini također.
Ili-obrnuti slučaj-ukoliko osoba ima infekciju u usnoj šupljini može li to prenijeti oralnim sexom na spolovilo svog partnera pa da potom partner zarazi tu istu osobu u toku vaginalnog sexa i na genitalnom području?
Dakle-jeli moguća istovremena infekcija na dva mjesta na tijelu?
Puno hvala na Vašem cijenjenom odgovoru !

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.12.2001. 14:10

Poštovana,
Oralni seks također može biti jedan od načina prijenosa virusne infekcije (npr. herpes simplex virusa, HIV-a - virusa SIDE, pa i HPV infekcije). Prema tome, savjetuje se oprez pri kontaktu s osobama koji su nosioci ovih virusa, jer primjena kondoma donekle nas štiti samo od spolnog prijenosa ovih uzročnika. Naša znanja o virusnim infekcijama još uvijek su nepotpuna, ali nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti raspolagati cjepivima koja će biti najbolja preventivna mjera za zaštitu od ovih enigmatskih stanja u ginekološkoj praksi.