Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kada inducirati porod kod blizanačke trudnoće?


Autor Poruka

Luna

16.07.2002. 11:29

Štovana Dr Kupešić!

U ime moje prijateljice Lune koja se nalazi na bolničkom liječenju, molim Vas odgovor na pitanje:

- Ona je trudna s blizancima punih 37 tjedana, ušla je u 38. tjedan. Jedna je beba teška cca 2400 a druga 2600. Osim cerclage nema više druge terapije, a kontrakcije i lažni trudovi koje je imala tijekom tokolize posve su prestali.

Nju već užasno boli kičma, ne može više niti stajati na otečenim nogama, boji se da će joj prsnuti maternica. Ipak, doktori se ne odlučuju na inducirani porod, čekaju indikaciju da je porod započeo spontano.

Pita Vas, do kada će liječnici čekati s porodom i zašto? Zašto ona ne može birati vrstu poroda (ona bi carski rez, no liječnici su skloniji vaginalnom porodu obzirom na položaj beba glavom).

Jednoj bebi manjka plodove vode, kod druge je dovoljno. Nije li i to indikacija?

Na liječenju je u .................

Unaprijed hvala, i lijepi pozdrav

Daniela za Lunu

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.07.2002. 17:21

Poštovana,
Kod blizanačke trudnoće termin poroda smatra se 38. tjedana /za razliku od jednoplodnih kada je termin 40 tjedana/. Što se tiče odluke da li izabrati carski rez ili vaginalni porod, na takvu odluku utječe veličina fetusa i gestacijska dob (djeca u ovoj gestacijskoj dobi smatraju se "zrelom" za vaginalni porod), , konstitucija majke, oblik porođajnog kanala, otvorenost i građa ušća i drugi faktori (regularnost, tip i frekvencija kontrakcija) itd. Kao što vidite odluka je prilično složena. Podatak da je Vaša prijateljica hospitalizirana može Vas doista umiriti, jer se u slučaju potrebe može brzo organizirati i planirati pravovremeni carski rez (operativno dovršenje porođaja).