Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza


Autor Poruka

VaL

07.06.2001. 18:48

Poštovana gospođo Kupešić,
veselim se što imamo ovaj site - i molim Vas za mišljenje. Imam 35 godina, dvoje djece, prije pet godina napravljenja je konizacija i sadašnji PAPA nalaz je uredan - no nakon smetnji koje su se pojavile u posljednje vrijeme dijagnosticirana je endometrioza i policistični jajnici. Molim Vas da mi kažete koji bi način terapije preporučili u mom slučaju - i da li je trudnoća (koja mi je savjetovana) doista najbolji način za rješavanje problema.
Uz želju da izdržite pod pritiskom mailova i pitanja (kojih je, vidim, sve više), srdačno Vas pozdravljam

doc.dr. S. Kupešić

07.06.2001. 22:59

Poštovana gospođo,
Zahvaljujem na lijepim željama. Doista je pohvalno da pacijenti pokazuju veliki interes za vlastito zdravlje, a na nama liječnicima je pomognemo očuvati to najveće bogatstvo svakog od nas.
Što se tiče endometrioze, trudnoća praćena visokim razinama progesterona doista spriječava napredovanje bolesti. Nažalost, valja napomenuti da nerijetko endometrioza može uzrokovati i neplodnost, te se problem endometrioze (koju s pravom brojni ginekolozi nazivaju i enigmatskom bolešću) sve češće susreće na odjelima koji se bave pitanjima humane reprodukcije i neplodnosti.
Ukoliko planirate roditi još jednu bebicu, ideja da se što ranije odlučite za taj korak svakako je dobra. Ukoliko pak nemate uvjeta za narednu trudnoću ili je ne planirate u skorije vrijeme bilo bi uputno odrediti opseg endometriotičnih promjena i odabrati što bolji način terapije. Terapija ovisi o sijelu endometriotičnih žarišta, Vašim subjektivbnim smetnjama, ultarzvučnom nalazu (veličini ovarisjkog endometriotičnog implantata, pa čak i o stupnju njegove vaskularizacije vrednovane metodom obojenog doplera). Kako zaključujete od neinvazivnih dijagnostičkih metoda svakako prednjači transvaginalni ultrazvuk naročito ukoliko je upotpunjen obojenim odplerom, a u novije vrijeme sve se češće koristi trodimenzionalni ultrazvuk. Laparoskopija je invazivna metoda kojom se dobiva direktni uvid u sijelo lezija, a može se koristiti za istodobno operativno odstranjivanje endometriotičnih žarišta. S obzirom da je endometrioza hormonima uvjetovana bolest često se susrećemo s recidivima (ponavljanjem bolesnog stanja), te nerijetko moramo ponavljati laparopskopske zahvate. Meidkamentozna terapija obuhvaća progestagenske pripravke, a u pacijentica s uznapredovalom bolešću i onih nakon operativnih zahvata možemo se koristiti i tro- do šesteromjesečnom primjenom analoga gonadotropina koji izazivaju stanje "privremene menopauze" koje pogoduje povlačenju simptoma bolesti.
Prme tome, endometrioza je kompleksno stanje koje zahtijeva složen i odgovoran pristup kako liječnika tako i pacijentice.
Puno uspjeha u daljnjem liječenju
Srdačno Doc.S. Kupešić