Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Streptoccocus B


Autor Poruka

Ana

18.05.2002. 07:25

Zanima me zasto se u Hr Strep B testira prije trudnoce, a ne tokom trudnoce.

U Americi je uobicajeno da se trudnice testiraju u 28 i 37-dmom tjednu s obrazlozenjem da iako je trudnica mozda ranije uspjesno izlijecena, postoji mogucnost da se Strep ponovo pojavi tokom trudnoce. Posto je prisustvo Strep B uzorkovalo dosta smrtnih slucajeva, upala pluca i drugih komplikacija kod zena koje nisu rutinski testirane, a bile su nosioci Strep. B, uvedeno je rutinsko testiranje 1995-te.

Da li u Hr postoji neko uspjesnije lijecenje Strep B tako da nema mogucnosti da se on ponovno pojavi, ili nema dovoljno slucajeva Step B infekcije kod novorodjencadi, da se taj test rutinski provodi?

Zahvaljujem na odgovoru.

S postovanjem,
Ana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 22:42

Poštovana,
U trudnica se tijekom trudnoće (po mogućnosti u svakom tromjesečju, a u slučaju indikacije i češće) savjetuje učiniti cervikalni obrisak ne samo radi potvrde streptokoka već i kako bi se isključile druge moguće infekcije poput klamidijske, ureaplazmatske, mikoplazmatske, drugih aerobnih , anaerobnih infekcija i sl . Ovakav se postupak doista rutinski provodi u većini zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.
U liječnju streptokoka najuspješniji su penicilinski preparati, a alternativa su eritromicin ili koji drugi antibiotik koji se određuje isključivo prema antibiogramu.

Ana

22.05.2002. 09:17

Cijenjena Dr. Kupesic,

Ispricavam se, dobila sam pogresne informacije. Na jednom su forumu mame rekle da se test za Strep B provodi iskljucivo prije trudnoce i da se prije trudnoce i lijeci. Takodjer taj test nije bio naveden na listi rutinskih testova na klubu trudnica Svetog Duha. Ja sam iz toga zakljucila da se test ne provodi ili se provodi prije trudnoce.