Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kasnjenje menstruacije


Autor Poruka

Minnie2

29.08.2019. 15:00

Postovani, menstrualni ciklus mi traje izmedu 23 i 29 dana, prvo moje pitanje je smatra li se to urednim ciklusom, nikad ne mogu biti tocno sigurna kada cu dobiti menstruaciju.. drugo pitanje, kasnjenjem menstruacije, odgada li se i ovulacija, odnosno je li to uvijek slucaj? Trece pitanje..zadnju menstruaciju dobila sam 29.7. I trajala je do 4.8. (Inace mi menstruacija traje 4-5 dana, no ova je trajala 7, pretpostavljam zbog koristenja tampona umjesto higijenskih ulozaka). Imala sam nezasticeni seks 3.8., ali s tamponom i decko nije svrsio uopce. Prema izracunu, ovulacija je bila 10.8., a menstruaciju sam trebala dobiti 24.8, no jos se nije pojavila..sto znaci da kasni 5 dana.ima li i kolike su sanse da sam trudna? je li moguce da mi menstruacija toliko kasni zbog promjene okoline(vratila sam se s g.o. Nakon 4 tjdna mora) i alergije.. hvala Vam na odvojenom vremenu i pojasnjenju!

Ivo Balenović, dr. med.

30.08.2019. 09:55

Poštovana, ciklusi u tom trajanju smatraju se normalnima. Menstruacija nastupa uvijek 12 do 14 dana nakon ovulacije, dakle druga faza ciklusa je konstantna. Prva faza, do ovulacije je promjenjiva. Trajanje krvarenja ne mora biti uvijek isto. Odnos je bio u vrijeme neplodnih dana i prema svemu navedenom ne postoji mogućnost trudnoće. Ciklus se može poremetiti zbog psihičkog faktora (stres, promjena životne sredine, posla, ispiti...), zbog pretjeranog fizičkog napora, i zbog promjene prehrambenih navika (tjelesne težine).