Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija


Autor Poruka

Irena

27.02.2002. 22:38

Poštovani!
Prije mjesec dana moj decko je bio na obrisu uretre te mu je ustanovljena klamidija. Lijecnik mu je propisao doksicklin kroz 14 dana 2x1. s njegovim nalazom sam i ja posjetila svoju ginekologinju koja mi je prepisala hiramicin kroz 5 dana 2x1 i vaginalete medazol. Na pregled smo oboje otisli jer sam za vrijeme spolnog odnosa osjecala bol i izrazito jako pecenje, a i on je osjetio pecenje. Bojim se da ne bi postala kronicna i da ne postanemo sterilni nakon sto se izlijecimo. Kako mozemo znati da li je postala kronicna? Mozemo li se mi nekako lijeciti kod istog doktora jer glupo je da mene lijeci moja ginekologinja, a njega lijecnik opce prakse!? Postoji li ambulanta u Zagrebu specijalizirana za lijecenje spolnih bolesti, tj. klamidije? i gdje? I kome da se obratimo? I da li bi bilo pametno uz antibiotike piti dodatno C vitamin, uvin caj ili nesto za jacanje imuniteta pa na taj nacin ubrzati izljecenje?

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.02.2002. 16:05

Poštovani,
Klamidijska infekcija liječi se u ginekološkim ambulantama /za žene/ i urološkim ambulantama /muški partneri/. Kako biste bili sigurni da nemate kroničnu upalu morate u najmanje dva navrata potvrditi negativizaicju nalaza klamidije (uvijek tri tjedna nakon prekida primjene antibiotika). Ovaj vid spolno prenosivih bolesti nerijedak je uzrok začepljenja jajovoda, a u muškaraca se također u neliječenih slučajeva može pojaviti problem manje plodnosti. Nažalost, ne postoje specijalizirani centri za spolne infekcije, ali se liječenje uspješno sprovodi na svim regionalnim, sveučilišnim i dr. odjelima i klinikama za ginekologiju, kao i u ambulantama primarne zdravstvene zaštite (kod specijaliste s područja ginekologije/urologije, te se najčešće savjetuje istodobno liječenje obaju spolnih partnera. Ukoliko je infekcija rezistentna često tražimo pomoć i specijaliste infektologa (Klinika za zareazne bolesti Fran Mihaljević). Kao i kod svih infekcija preporuča se tijekom liječenja primjena dopunskih multivitaminskih pripravaka, ali mislim da se ne biste trebali toliko opterećivati repordukcijskom budućnosti s obzirom da su današnja antibiotska liječenja dosegla visoki stupanj izliječenja.