Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija i hpv


Autor Poruka

krina

01.12.2001. 20:16

Cijenjena gospođo doktorice,
intresira me kako se prenosi kladimija.Da li je nuzno spolnim putem?Da li je moguće da se ponovo vrati ako se partner ne mijenja?
Molila bih Vas da mi objasnite i sto je to hpv,kako se prenosi i koliko je ucestao u Hrvatskoj(ako imate statistike).
Svaka pohvala forumu!!!
Unaprijed zahvaljujem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.12.2001. 13:33

Poštovana,
Klamidijska infekcija je zasigurno spolno prenosiva bolest, sklona recidiranju (ukoliko je kronična i neprimjereno liječena često može doći do ponovnog javljanja i nakon primjene antibiotika, te se savjetuje ponavljanje cervikalnog obriska). Liječenje se stoga mora primjeniti u oba partnera istoimenim antibioticima, u dostatnoj dozi i dovoljno dugo.
Što se tiče učestalosti HPV infekcije, neke studije koje su obuhvaćale adolescentnu populaciju u Hrvatskoj pokazale su da se čak u 40-50 % adolescentica već prilikom prvih spolnih iskustava susreće s ovim virusom. Srećom, ovaj visoki postotak ne predstavlja uzorak populacije koji oboljeva od ove virusne infekcije, ali nas ovakav podatak navodi na zaključak da bi ovakvu vrsta pregleda bilo nužno provesti u promiskuitetne skupine mladih pacijentica kako bi se na vrijeme otkrile one s rizikom.