Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija i spušteni jajnici


Autor Poruka

plavaa

15.03.2012. 23:00

Poštovani!
Molim Vas da mi odgovorite na pitanje kako ćemo znati koliko nam je oštečenje napravila klamidaja ako je riječ o plodnosti...sa time da jos ne zelim raditi na trudnoci a voljala bi znati koliko je ostecenje ako je to moguće...Dijagnosticirana mi je klamidija prije 8 mjeseci i uzela sam terapiju poslije je nalaz na klamidiju bio negativan...međutim ja neznam koliko dugo vas vukla tu klamidiji jer uvijek kad bi me peklo pri mokrenju lijecnici bi mi rekla da je to upala mjehura...kada mi je dijagnosticirana klamidija isto tako ginekologje uvidio da ima zadebljenje na maternici i blago spustenje jajnike na maternicu..dali bi zbog toga mogla imati problema i kakvih??hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.03.2012. 10:30

Poštovana, klamidijske infekcije uglavnom su blage, tihe, supkliničke, te u 70 posto slučajeva nema nikakvih smetnji ili su one jako blage gotovo neprimjetne.
Uglavnom se klamidija nađe u vratu maternice, što nije opasno, premda najčešće radi upale gornjeg ginekološkog sustava, endometritis, upale jajnika i što je najgore upale jajovoda. Rezultat duže prisutnosti klamidije u jajovode, radi blage upale, nerijetko pređe u kronicitet, te se stvaraju priraslice u samom jajovodu, zatvaraju se ušća jajovoda, što dovodi do neprohodnosti ili teže prohodnosti istih.
Dakle klamidija se vrlo lako liječi ako se posumnja rano u nju. Važna je i terapija partnera.
Nakon gore navedenog što sam vam napisao ukratko o klamidiji, da se ustvrdi stanje ginekološkog sustava, za početak treba napraviti cervikalne briseve, te briseve uretre, a za trenutno stanje jajovoda primjenjuje se metode kojima se dokazuje prohodnost jajovoda. ( npr. sono HSG).