Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija i trudnoca


Autor Poruka

Mimi

24.02.2002. 17:23

Postovana doktorice, s klamidijom se borim vec godinu dana. Suprug i ja bismo zeljeli bebu nakon sto dobijemo negativne nalaze. Ono sto me brine su eventualne posljedice prisustva te bakterije, pa se bojim vanmatericne trudnoce. Do sada je na ginekoloskim pregledima bilo sve u redu, ali nikad nisam bila na ultrazvuku. Da li bi bilo potrebno uciniti kakve pretrage prije pokusaja trudnoce koje bi ukazale na moguce postojanje priraslica ili nekih drugih anomalija?
Puno hvala,
Mimi

Doc dr. sc. S. Kupešić

24.02.2002. 22:13

Poštovana,
Nakon dokaza klamidijske infkecije najvažnije je pokazati izlječenje nakon antibiotskog liječenja (tj u najmanje dva navrata potvrditi negativizaciju nalaza prilikom uzimanja cervikalnog obriska). Ukoliko nećete uspjeti ostvariti željenu trudnoću tijekom godinu dana ili ukoliko se želite što prije informirati o stanju prohodnosti Vaših jajoovoda to je moguće učiniti metodom histerosalpingografije koju u većini ustanova danas možete napraviti pod kontrolom ultrazvuka umjesto potencijalno štetnim retgenskim zračenjem. na taj ćete način dobiti pouzdanu informaciju o prohodnosti i funkcionalnoj sposobnosti Vaših jajovoda.