Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija i trudnoca


Autor Poruka

Sanika

11.07.2002. 21:26

Poštovana,

u jedanaestom sam tjednu trudnoće i pronađeni su mi enterokoki i klamidija. Kako sam prije nešto više od godine dana imala pozitivan test na klamidiju, koji je nakon terapije Hiramicinom bio negativan (čak tri puta u propisanim razmacima) nije mi baš jasno kako mi je sada nakon više od godine dana odjednom pozitivan. Napominjem da sam prethodna tri testa koji su bili negativni radila na Šalati a posljednji, ovaj pozitivan, u Rockfellerovoj 12. Razlikuje li se kvaliteta testova između te dvije ustanove?

Doktorica mi je sada propisala eritromicine, 2x2 tablete od 250 mg 12 dana i geonistin vaginalete. Zanima me da li eritromicini mogu štetno djelovati na plod, koji su rizici trudnoće s klamidijom te koliko su komplikacije česte.

Zahvaljujem,

Sanika

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 10:36

Poštovana,
Klamidijska infekcija je nažalost veoma uporna i tvrokorna upala, koja nerijetko recidivira, ali isto tako može doći do ponovnog inficiranja ovim uzročnikom. Suglasna sam s Vašom liječnicom koja je ordinirala eritromicinsku terapiju jer klamidija može uzrokovati upalu plodovih ovoja i komplikacije tijekom trudnoće koje se mogu očitovati spontanim pobačajem ili prijevremenim porodom. Najvažnije je uspješno eradicirati (izliječiti i iskorijeniti) uzročnika i nalaz njegove negativizacije potvrditi ponovnim brisom cerviksa. Što se tiče tehnika verifikacije klamidije najsigurnijom se smatra tehnika izolacije ovog mikroorganizma, dok tehnike koje se koriste antitijelima u svrhu potvrde infekcije mogu pokazivati i lažno pozitivne i lažno negativne nalaze.