Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klamidija i ureaplazma


Autor Poruka

Euphorbia

26.02.2022. 23:05

Poštovani,

Imam 25 g, uredne cikluse od 28 dana, partnera sa kojim sam godinu dana, a prije godinu i pola cervikalnim brisevima otkrivene su mi ureaplazma klamidija. Nakon provedene terapije doksiciklinom, napravila sam kontrolne briseve koji su bili uredni. Obzirom da je PAPA skoro svaki puta pokazao upalu na koju bi ginekolog reagirao da je to u redu jer rodnica nije sterilna te da bi riječ o ozbiljnijoj upali bila da su pronađeni leukociti i da koristim probiotske vaginalete da se flora vrati u normalu, za svaki slučaj napravila sam kontrolne briseve još 2 puta koji su svaki puta bili uredni. Prije stupanja u odnos sa partnerom, učinio je briseve koji su bili uredni. Problem je u tome što mi se duže vrijeme pojavljuju bolovi u predjelu jajnika te sam zbog navedenog problema unazad godinu dana bila nekoliko puta na pregledu. Uvijek je sve uredno, jedino što PAPA i sada ukazuje na upalu. Kako su nalazi bili uvijek uredni, ginekolog mi je preporučio uzimanje kontracepcije na što sam pristala, bolovi su nestali, međutim zbog lošeg djelovanja kontracepcije na moj organizam, prestala sam nakon 6 mj. Ono što me zanima je sljedeće: prije cervikalnih briseva koristila sam vaginalete probiotskog karaktera, a s čijim uzimanjem sam prestala 48h prije uzimanja briseva, pa me sada zanima mogu li vaginalete nekako prikriti stvarno stanje te nakratko poboljšati situaciju tako da se bakterije ne mogu dokazati pomoću PCR metode? Bol u predjelu jajnika nije toliko jaka, više je osjećam kao nekakvo slabo trenutno probadanje u jajnicima te se javlja neovisno o fazi ciklusa, a unazad 2 tjedna javio se žućkasti iscjedak bez ikakvih drugih simptoma (ponovno sam bila na pregledu te se čeka PAPA, a trudnoća se isključuje). Ispričavam se na dugoj poruci i potencijalno glupom pitanju, ali se bojim da se nisam riješila neke od navedenih bakterija te da se ne razvije upalna bolest zdjelice obzirom da planiram trudnoću. Zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

27.02.2022. 23:46

Poštovana, nalazi su uredni. Bakterije ste izliječili, a reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom su normalna fiziološka reakcija stanica na mikrooorganizme koji ih okružuju. Ponekad, kada se naruši normalna mikrobiološka ravnoteža mogu porasti gljivice ili bakterije koje normalno žive na čovjeku (i nisu patogene), te izazvati smetnje u vidu pojačanog iscjetka, svrbeža, peckanja, neugodna mirisa i sličnih smetnji...

Euphorbia

03.03.2022. 11:20

Poštovani,

hvala Vam. Znači korištenje probiotskih vaginaleta nema utjecaja na PCR rezultat? Preporučujete li nekakav pregled u vezi stalnog probadanja u jajnicima (pošto nije brisevima ništa izolirano, jedino je prisutna lagana upala i miješana flora) ili smatrate da je to bezazleno te rezultat njihove aktivnosti? Hvala Vam.

Ivo Balenović, dr. med.

04.03.2022. 11:10

Terapija ne utječe na nalaze. Probadanje u jajnicima je posljedica njihove aktivnosti (ovulacije). Kod upale jajnika simptomi su puno jači - jaki i konstantni bolovi uz loše opće stanje i često povišenu temperaturu.