Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija u trudnoci


Autor Poruka

Ira

19.02.2002. 14:55

Postovana Dr Kupesic
srdacne cestitke na stranicama i vasem iskrenom trudu.
U 6. tjednu trudnoce potvrdjena mi je klamidija. Ginekolog mi je savjetovao da pricekam do 12. tjedna i tada pocnem uzimati Sumamed. S obzirom da ste u jednom ranijem odgovoru savjetovali neuzimanje Sumameda u trudnoci da li da inzistiram na nekoj drugoj terapiji - koja bi bila vasa preporuka? Takodjer, povremeno osjecam probadanja (ne jaka) u podrucju lijevog jajnika - da li je mozda klamidija uzrok?
Najljepsa hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.02.2002. 16:23

Poštovana,
Tijekom trudnoće u prva tri mjeseca se za terapiju klamidijske infekcije može preporučiti primjena Eritromicina, koji na žalost nije toliko uspješan u liječenju kao Sumamed. Rezultati liječenja klamidijske infekcije u drugom i trećem tromjesčju su pokazali da je Sumamed efikasan antibiotik koji nema nepoželjan učinak na fetusa u ovoj gestacijskoj dobi, iako ćete u uputama i relativnim kontraindikacijama u privitku lijeka pročitati da se ne preporuča primjenjivati tijekom trudnoće. Vaše subjektivne tegobe (bolovi i probadanje u području jajnika) vjerojatnija su posljedica anatomskih promjena u Vašoj maloj zdjelici koje nastupaju rastom maternice. Ipak, postoji mala mogućnost da se radi o klamidijskom adneksitisu, koji se može prepoznati ginekološkim ili ultrazvučnim pregledom. S obzirom da se radi o ranoj trudnoći postoji mogućnost da se radi o cisti žutog tijela na jajniku koja također može izazvati slične smetnje.