Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kolestaza


Autor Poruka

Mary_Mostar

31.08.2010. 15:55

Poštovani,

Prije 7 godina sam rodila dječaka prijevremenim porodom u 34+5 tjednu trudnoće. Dječak danas ima 7 godina, super je i nema nikakavih posljedica. U trudnoći mi se pojavio svrbež po dlanovima, stopalima, po cijelom tijelu. Imala sam povišene enzime ALT, AST i GGT. Naši liječnici (u Mostaru) su kazali da to nije ništa, svrabež kao jedna od nus pojava u trudnoći a ti nalazi od jetrenih enzima se ne vade se u trudnoći i nisu relevantni. Ali sam ipak obavila par nekih pretraga, išla na ultra zvuk jetre, na kojem se ništa nije moglo vidjeti, vadila markere na Hepatitis C, koji su bili ok, vadila raznolike nalaze ali nitko nije mogao dati točnu dijagnozu, samo su govorili da nešto nije u redu. Jednostavno porod je pošao i to je to bilo (sjećam se samo kako sam imala upalu mokračnih kanala da sam litrima pila uvina čaja, što je moguće da je na kraju došlo do prijevremenog otvaranja i poroda).

Na net-u kada sam počela tražiti infornmacije prje par dana godina ostala sam šokirana, kada sam sama sebi dala dijagnozu i kada sam vidjela koliko trudnica ima sa ovim istim problemom. Čudna neka bolest, veoma rijetka, doktori jako slabo informirani. To je sve što sam mogla zaključiti iz do sada pročitanih isječaka.
Pokušala sam naći pomoć u Mostaru, ali nažalost naši doktori ništa ne znaju o tome. Pokušala sam pronaći pomoć u sarajevu, ali nažalost ni gore doktori nisu upućeni u to, kažu da poznaju taj problem iz literature ali da bi bilo bolje da pronađem pomoć u Republici Hrvatskoj ili čak u Sloveniji.

Nakon 7 mjeseci od prvog poroda ostala sam trudna ponovo, nespremna. Trudnoća je krenula , kao i prva, prvih šest mjeseci sve ok i onda počinje, svrabež, enzimi rastu, tada me je doktor-ginekolog, jedini koji je točno rekao, i pretposatvio da je neki problem sa "žučnim bojama" legao u bolnicu, stavio me na dijetu, i primala sam infuziju i pila prekomjernu količini tekućine kako bi se enzimi smanjivali. I uistini enzimi se se smanjivali, svrabež se smanjivala, međutim moj dječak se smirio iz nepoznatih razloga (tako oni kažu). Obzirom da je bilo rizično kako za njega tako i za mene, u 30 tjednu trudnoće urađena je sekcija i dobila sam dječaka koji je živo 8 dana i umro, rajnog dječaka ... Za rajnog malog obdukcija je rađena da se vidi što se desilo, jer je dječak bio super, apgar je bio 10/10, u inkubatoru je bio samo 2 dana i itd. nalaz je pokazao da moji nalazi u trudnoći nisu imali utjecaj na rajnog malog, u suštini misteriozna smrt, ...

I nakon drugog poroda, enzimi su pali, svrabež je nestala i krenuo je moj oporavak, jer sam se sama trebala izboriti protiv svega. Neki doktori su kazali da na treću trudnoću ne pomišljam, da je opasno za mene, dok drugi kažu da je sve ok da su nalazi u redu i da sam ja spremna za trudnoću i tako. Međutim evo sada su prošle 6 godine , ja nisam ostala trudna jer me je strah, jer ne znam šta mi je, ovdje u Mostaru nažalost nema dobrih specijalista, nemojte se uvrijediti ali moje iskustvo tako pokazuje. Pokušala sam i u Sarajevu, međutim i ginekolozi gore znaju za "kolestazu u trudnoći" samo iz literatute i smatraju je veoma rizičnom.

Bila sam u groznoj situaciji nakon svega, mrzila sma sviju, svaku trudnicu, a malu bebu nisam mogla ni da pogledam. Kako kažu vrijeme čini svoje i Bog daje snage / hrabrosti i eto i meni je dao te sam sada odlučila da potražim pomoć, sada sam spremna.
Da li možete pomoći po ovom pitanju, ja sam spremna uzeti bolovanje i kod Vas doći, ali odakle da počnem.

Prije par dana sam vadila nalaze i AST i ALT su ok ali je GGT 141.
CMV IgG (CMVG) POSITIVE
CMV IgM (CMVM) Negative
TOXO IgG II (TXG) Negative
TOXO IgM (TXM) Negative
MonoGnost test negativan/pozitivan (ovo ne razumjem što znači)
Urin na BENCE Jones negativan
Anti-ds DNA negativan
C-ANCA (PR3) negativan
P-ANCA (MPO) negativan
ENA profil negativan
Frakcije Albumin, ALPHA1, ALPHA2, BETA, GAMMA su redu.

Diferencijalna krvna slika: Glukoza 5,2; Urea 3,7; Kreatin 84; Ukupni bilurubin 16,3; Direktni bilurubin 3,6; Željezo 23,9; Kalij 3,9; Natrij 142; Kloridi 105; Ukupni proteini 74,5; CRP 0,7; Imunoglobulin G 13,16; Imunoglobulin A 3,04; Imunoglobulin M 1,24; C3 1,13: c4 0,134; kolesterol 4,5; trigliceridi 0,7; AST 20; ALT 36; LDH 165; CK 54; Alkalna fosfaza 77; GGT 141; aMILAZA 56; Reuma faktor Latex 6,36;
Nalazi za štitnjaču: TSH 1,25; FT4 12,7; FT3 6,11.
Hematološke pretrage: L 6,7; E 4,89; HB 145; Hct 0,415; MCV 84,9; MCH 29,7; T 225; Bazofilni 1; Neutrofil.nesegm 1; Neutrofil.segm. 62; Limfociti 35; Monociti 1
PV = 78,7 (referentni interval 70-130) i oznaka za INR je 1,1
APTV = 37,2 (referentni interval 26-36)
Fibrinogen = 3,0 (referentni interval 1,8-3,5)
Obzirom da mi ginekolozi ne mogu pomoći, potražila sam gastroentrologa te i oni čini mi se nisu dobro upoznati sa tim. Isti su mi preporučili da uradim biopsiju jetre. Međutim, nije problem uraditi biopsiju nego je problem da li ću s njom išta riješiti.

Da li ste imali slučaj sličan mom? Da li Vam se mogu obratiti za pomoć da dođem do Vas? Da li postoji lijek?

Također, ukoliko imate nekoga preporučiti bila bi Vam veoma zahvalna.

Napomena: Ja bih željela još jedno dijete, te je to razlog zbog čega mi treba Vaša

S poštovanjem,

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.08.2010. 22:05

Poštovana, dali ste mi puno podataka, nalaza, što pozdravljam i mogu Vam malo konkretnije odgovoriti.
Kolestaza bi kod Vas dolazila u obzir ali također i masna atrofija jetre, ciroze, opstrukciju jetre i neki ostali poremećaji koje ste djelomično isključili alboratorijskom i inom obradom.
Vaš poremećaj bi se najviše uklapao u intrahepatičku kolestazu.
Što se tiče simptoma, prvi i najveći je svrbež koji se javlja u više od polovice slučajeva, najčešće po trupu, rukama i nogama,.Nikada svrbež ne zahvaća lice. Uz to se nalaze i ogrebotine kože od svrbeži.Promjene počinju uglavnom u drugom tromjesječju. Simptomi traju do poroda abrzo nakon poroda nestaju.
Laboratorijskom obradom povećava se razina žučnih kiselina čak i do nekoliko desetaka puta.
U većine slučajeva povišeni su jetreni enzimi ( AST, ALT, GGT)
Tipičan je porast alkalne fosfataze(AP) koja je povišena od 7-10 puta.
Zatim produženo je protrobinsko vrijeme, kolesterol od 2-4 puta, povišen direktni bilirubin. Manjak K vitamina sklonost krvarenju.
Nakon poroda povećan je rizik nakon poroda, učestaliji su prijevremeni porodi, veći broj asfiksije djeteta, i broj mrtvorođene djece je do 10 %.
Čim se pojave simptomi holestaze potrebna je hospitalizacija davanje sedativa, kolesteramina, kortikosteroida.
Moj savjet Vam je da učinite predloženu biopsiju da se eventualno isključe ostali uzroci jetrenih bolesti.
Ako je nalaz biopsije uredan, predlažem Vam trudnoću i kontrolu u Klinici za ženske bolesti gdje će kolege s obzirom na nepovoljnu opstetričku anamnezu Vas kontrolirati malo češće a pojavom prvih simptoma Vas hospitalizirati.
Naime u svojoj praksi na odjelima patologije trudnoće bilo je dosta slučajeva holestaze trudnica, koje su bile hospitalizirane i antenatalno svakodnevno monitorirane i porodi su inducirani u korelaciji sa stanjem djeteta , majke i laboratorijskih nalaza.

Mary_Mostar

01.09.2010. 11:40

Poštovani,

hvala Vam na odgovoru. Dosta sa čitala o toj bolesti. Posjetila bi u Zagrebu profesora Vucelića, kako sam čitala po internetu mislim da bi mi on mogao pomoći u vezi jetre da se vidi da li ima neki promjena na njoj ( U Mostaru i Sarajevu sam uradila sve što naš laboratorij može).

Samo jedno pitanje, ja sam iz Mostara kao što sam navela u tekstu, naveli ste "...Klinici za ženske bolesti ..." Koja je to bolnica i koji je to tim doktora? Ja sam voljna doći gore uz uputnicu ali koji doktor? Ne mogu na slijepo ni doći gore ni ostati trudna !!! Shvatate li što ja tražim?! Sumnjam da su svi upućeni u ovu bolest, ako jesu onda je to super ... happy

S poštovanjem,

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.09.2010. 10:55

Poštovana , mislio sam na Kliniku za ženske bolesti i porode Petrova 13 Zagreb.
Od kolega bi preporučio one koji rade na odjelima patologije trudnoće, prvenstveno prof. Đelmića i prof. Ivanišević.

Mary_Mostar

02.06.2011. 12:50

Poštovani,

evo ponovo se javljam. Kod mene nema još ništa novoga. Stalno radim neke pretrage. Želim da sve obavim prije samog ulaska u trudnoću.
Poslušala sam Vaš prijedlog te sam bila u zg kod dr. M.I. Predlaže da krenemo u trdunoću, ali defibinitivno da je završimo u Zg, jer ipak ovdje u Mostaru bi bilo previše rizično.
Nego, zamolila bih za pomoć. Radila sam briseve. i trenutno imam nalaz od Chlamydia trachomatis, koji kaže slijedeće:
Rezultat 20; Interpretacija: negativno (Intermedijarno >60 ; <80 Pozitivan).
Da li to znači da ja imam Chlamydia , da li mi muž treba takođe raditi bris, d avidimo njegove vrijednost.
Da li kod Chlamydia rezultat treba biti pozitivan ili negativan ili mora imati neke referentne vrijednosti?

Veliko hvala za pomoć , u svakom slučaju.

Mary, Mostar







Dejan Šakoronja, dr. med.

03.06.2011. 10:40

Poštovana, nemate klamidiju. Nije potrebna daljnja obrada.