Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11010 | Broj poruka: 78901

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Kolposkopija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sajka89

31.10.2020. 16:10

Postovani,

Papa nalaz mi je II grupa. Na kolposkopiji je nadjen mozaik na 11h i na 13h i etoplakija mislim da se tako kaze, za 10 dana je zakazana biopsija. Nalaz hpv negativan, takodje bakterije negativne. Sta bi to moglo biti? I moze li se ranica spaliti? Imam stalno sekret i od kad znam za sebe imam III grupu sekreta.

Ivo Balenović, dr. med.

01.11.2020. 14:25

Poštovana, eritroplakija je mjesto na vratu maternice, na kojem, pod utjecajem hormona, jedna vrsta stanica (cilindrične) prerasta drugu vrstu (pločaste). Cilindrične stanice su normalne stanice koje se nalaze unutar kanala vrata maternice, a pločaste su normalne stanice na površini vrata maternice. Kad cilindrične stanice prerastu pločaste, to se mjesto vidi kao crveno i zbog toga se u narodu zove 'ranica'. 'Ranica' ili eritroplaakoja nije sama po sebi patološka pojava, ali je to mjesto osjetljivije (jer stanice nisu u svom prirodnom okruženju) na razne utjecaje i stoga se tamo češće razviju promjene u smislu CIN-a. Isto tako cilindrični u kontaktu s kiselom sredinom rodnice pojačano luči sluz pa žene često imaju pojačani iscjedak. Sluz cilindričnih žlijezda je alkalična i može poremetiti bakterijsku ravnotežu u rodnici uz razvoj upalnih procesa. Kod žena s eritroplakijom potrebno je učiniti papa test, kolposkopiju, po potrebi biopsiju, Eritroplakija se može liječiti 'spaljivanjem'

sajka89

01.11.2020. 22:35

Hvala puno...papa mi je II, kolposkopija jod negativno sa mozaikom i etoplakijom. Hocu da spalim sve cak i ako bude benigno. Je li moguce to?

Ivo Balenović, dr. med.

02.11.2020. 15:30

Moguće je iako je promjena benigna. To se radi kada cilindrične stanice (područje eritroplakije) luči previše sluzi i zbog toga uzrokuje smetnje.