Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kondilomi ?


Autor Poruka

Sandra

28.05.2002. 11:01

Poštovana dr. Kupešić,
Zahvaljujem se na dosadašnjim odgovorima.
Već godinu dana vodim borbu s kondilomima koji su mali ali tvrdokorni.(terapija s podofilinom,Aldarom , tekućim dušikom i inteferonskom masti dosad su bile neuspješne).
Papa testovi su uredni,Hpv test kod supruga je negativan(biopsija tkiva),Hpv test kod mene također negativan (bris cerviksa).
Kondilomi ne uzrokuju neke veće smetnje, nemam popratnih infekcija, jedino ponekad osiječam malu nelagodu na tom području.
Da li je potrebno daljnje lječenje?
S čime se mogu povezati ti kondilomi ako je HPV negativan?
Da li je i dalje potrebno koristiti kondome,jer lateks dodatno iritira te kondilome, tako da nelagodu osječam još dva do tri dana poslije odnosa?
Zahvaljujem se na mogućem odgovoru.
Sandra

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 11:30

Poštovana,
Kondilomi su doista najčešće posljedica virusne infkecije (ne mora biti samo HPV). S obzirom na negativni nalaz HPV infekcije preporučila bih da ponovite nalaz virusološke analize u specijaliziranoj ustanovi (npr. Infektivna klinika Fran Mihaljević u Zagrebu) kako biste provjerili vjerodostojnost prethodnog nalaza. Ukoliko dosadašnje tehnike uklanjanja nisu urodile plodom preostaje mogućnost otklanjanja kondiloma elektrokoagulacijom. Dok ne razjasnite tiologiju ovih promjena preporučila bih i dalje primjenu lokalne, nmehaničke zaštite i primjenu kondoma, te redovite ginekološke preglede i kontrole Papa nalaza.