Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca


Autor Poruka

tea

25.05.2002. 14:13

Cijenjena doktorice Kupresic,
trudna sam 20 tjedana i na pregledu mi je receno da mi je grlic zatvoren ali za jedan clanak uloziv. Bila bih Vam zahvalna kad biste mi to pojasnili i rekli koliko je to ozbiljno.

Unaprijed zahvaljujem,
Tea

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

25.05.2002. 15:54

Poštovana,
ovaj nalaz može se smatrati normalnim za ovu fazu trudnoće. Bilo bi svakako poželjno učiniti transvaginalnu ultrazvučnu cervikometriju kako bi se procjenila duljina, oblik i izgled cervikalnog kanala. Također bi valjalo isključiti postojanje cervikalne infekcije (bris na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe) i materničnih kontrakcija (elektromiografija).

tea

28.05.2002. 19:20

Zahvaljujem na odgovoru i ujedno me zanima jos zahtjeva li transvaginalna ultrazvucna cervikometrija neki specificni UZV ili se moze napraviti bilo kojim vaginalnim UZV-om.

Napominjem da su nalazi cervikalnih briseva negativni ali u posljednja dva dana ponekad osjetim probadanje u predjelu rodnice.

Takodjer bih Vam bila zahvalna ako biste mi rekli oko kojeg tjedna trudnoce se smatra normalna pojava Braxton-Hicks kontrakcija i koja je normalna ucestalost takvih kontrakcija (recimo maximalna ucestalost koja nije zabrinjavajuca).

Hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 11:33

Poštovana,
Braxton Hicksove kontrakcije javljaju se već početkom trudnoće, ali se ove kontrakcije javljaju neritmično, sporadično, bezbolne su i rijetke, te stoga nemaju kliničkog značaja i ne moraju Vas zabrinjavati.