Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


konizacija


Autor Poruka

sandra

14.06.2001. 07:29

poštovana doktorice,
lijepo vas molim , pojasnite mi postupak konizacije. da li se radi o "struganju", laseru ili izrezivanju tkiva. kakve su posljedice? budući sam iz unutrašnjosti hrvatske, ovdje lasera sigurno nema. kod mene se radi o cin II+hpv. hvala

Doc. dr. S. Kupešić

15.06.2001. 00:04

Poštovana gospođice Sandra,
Konizacija je kirurški postupak odstranjenja bolesnog tkiva grlića maternice, a ime je dobila po izgledu odstranjenog tkiva koje nalikuje na konus. Alternativni postupci u manje izraženih odstupanja na grliću su su " loop - ekscizija ", krioterapija , primjena lasera.
U Hrvatskoj postoji iskustvo primjene lasera u liječenju promjena na grliću maternice (laser je za te potrebe korišten na Klinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh bio već prije 15 godina s dobrim rezultatima , ali se zbog tehničkih smetnji prestao primjenjivati tijekom posljednjih 5 godina). Danas postoje suvremeni aparati za tu namjenu i mislim da sam nedavno pročitala u sredstvima javnog informiranja da usluge vezane uz liječenje promjena na cerviksu uz pomoć laserske tehnologije pruža Prim dr. V Grljušić (privatna poliklinika u Zagrebu). Nažalost, ne raspolažem podacima o tome da li se isti zahvat može učiniti u nekoj od Kliničkih ustanova i na uputnicu.