Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontr. pilula


Autor Poruka

Maja

18.05.2003. 00:30

Poštovani,

Imam 33 godine i prije 9 mjeseci rodila sam svoje prvo dijete. Do sada sam od sredstava za kontracepciju koristila samo prezervativ. Na zadnjem gin. pregledu liječnik mi je savjetovao uzimanje kontacepcijskih pilula (Triquilar), dijelom i zbog regulacije menst. ciklusa.


1. Zanima me da li je moguce da kao posljedica uzimanja pilula dodje do pojacanog ispadanja kose? (jedna poznanica tvrdi da je imala takav problem). Meni je već nakon poroda otpalo jako (jako!!) puno kose i nikako ne bih htjela uciniti nesto sto ce pogorsati stanje.

2. Koje su najcesce negativne a koje pozitivne posljedice/nuspojave uzimanja kontrac. pilula?

3. Pretrazujuci ovaj forum primjetila sam da se uzimanje pilula smatra prihvatljivim ukoliko je zena zdrava i nepusac? Da li, u tom kontekstu, povremeno konzumiranje 1-2 cigarete dnevno predstavlja problem.

4. Da li mogu zapoceti s uzimanjem pilule dok jos dojim (dva podoja dnevno, ujutro i uvece, ostalo dohrana)???


Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

S postovanjem,

Maja

Prof. dr. Josip Djelmiš

23.05.2003. 21:19

Poštovana Majo,
Hormonska kontracepcija (HK) je sigurna kontracepcija. HK kod nekih žena ima nuzpojave: lagani prirast tjelesne težine, mučnine, oskudno krvarenje za vrijeme uzimanja, rijetko se javlja pojačano ispadanje kose.
Ako dojite ne uzimajte HK.