Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija


Autor Poruka

Meri

06.12.2001. 16:31

Poštovana doktorice,
molim Vas da mi odgovorite koji su eventualni nedostaci ili negativni učinci po ženu ako se odluči za "podvezivanje". Imam 38 godina i dvoje djece. Dugo sam imala spiralu i nebi nastavila s njom, pilule nisam nikada uzimala.
Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.12.2001. 14:21

Poštovana,
Metode trajne kontracepcije, među koje spada i tzv "podvezivanje jajovoda", već kako sam naziv kaže podrazumijeva prekid kontinuiteta oba jajovoda što onemogućava spajanje muške i ženske spolne stanice i uvjetuje trajnu mehaničku zaštitu od trudnoće.
Da biste pribjegli ovoj trajnoj metodi kontracepcije morate uputiti zahtjev Etičkom povjerenstvu Klinike na kojoj planirate učiniti zahvat i ukratko obrazložiti razloge zbog kojih se odlučujete za ovaj oblik zaštite od trudnoće. Razlog takvom oprezu je da se u slučaju promjene Vaše odluke (npr želja za još jednom trudnoćom) morate podvrgnuti metodi asistirane oplodnje (izvantjelesna oplodnja). Također valja napomenuti da se ovaj zahvat provodi u potpunoj anesteziji metodom laparoskopije, te da kao svaki operativni zahvat snosi stanovite rizike.