Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

Ajla

05.12.2001. 09:53

Cijenjena gospodjo doktor!
45 godina mi je godina. Udata sam i imam dvoje djece.
Poslednjh par mjeseci mjesecnica mi je ucestala tj, svakih 20 dana ili manje, kao ovaj mjesec ,oskudna i vise bolna nego do sada
Pretpostavljam da se radi o bliskosti meno-pauze, t.j. prestanka menstruacije
Zanima me mozete li mi nesto preporuciti za produzenje,odgadanje prestanka menstruacije, jer znam da gubitak iste donosi i slabljenje organizma zene (gubitak kostane srzi i sl.)
Imam jos jedno pianje.Nikad nismo koristili nikakva kontraceptivna sredstva, a nasem mladem djetetu je sada 15.god.i nikad nije doslo do zaceca i pored nase zelje za jos jednim djetetom.Da li je moguce da se to dogodi u ovom periodu?
Veliko hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.12.2001. 21:25

Poštovana,
Početi ću s Vašim drugim pitanjem: dokle god postoji ovulacija žena može ostvariti trudnoću, te se do nastupa prave (hormonskim parametrima potvrđene menopauze) trebaju provoditi mjere opreza i zaštite od neželjene trudnoće.
Što se tiče peri i postmenopauze, odgovor radi li se o ovakovim promjenama i u Vašem slučaju isključivi odgovor na ovakvo pitanje može nam pružiti tek hormonska analiza. Preporučila bih određivanje hormona FSH,LH,E2 i PRL između 3. i 8. dana menstruacijskog ciklusa, kako bi se provjerio stupanj ovarijske rezerve i funkcije. Naime, skraćeni menstruacijski ciklusi mogu upućivati na anovulaciju do koje može doći uslijed porasta hormona FSH (perimenopauza) , hiperprolaktinemije ili nekog drugog razloga. Stoga, više podataka moći ćete dobiti nakon provođenja dodatne obrade.