Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija i kosa


Autor Poruka

Sandra

28.02.2002. 14:49

Poštovana doktorice !

Dosta dugo mi je ispadala kosa. Da li je pocelo prije koristenja Cilesta ili za vrijeme, nisam sigurna. Takodjer je istina da sam se jako lose hranila, nisam jela niti povrce niti voce, tako da mislim da je uzrok primarno bila jako losa prehrana. Pocela sam piti vitamine, a na prijedlog doktora odlucila sam se za kontrolu stitnjace (kontrolu hormona nisam napravila jer je ginekolog rekao da nije potrebno). Zbog kontrole sam napravila pauzu od 3 mjeseca, i 4 tjedna nakon sto sam prestala piti Cilest, kosa je znatno slabije ispadala. Moguci razlog tome je i cinjenica da sam pila vitamine i pazila na prehranu vec 2 mjeseca te da je i to utjecalo na slabije ispadanje.

Nakon tri mjeseca ponovo sam pocela uzimati Cilest(uzmimam ga dva mj.) i protekom tri tjedna kosa mi je pocela pojacano ispadati. Ne u onoj mjeri kao prije, ali vise. Vitamine redovno uzimam i dalje pazim na prehranu. U jednom casopisu sam procitala da je moguce jace ispadanje kose tijekom prva tri mjeseca koristenja tableta uslijed hormonalnih promjena, ali da ce prestati. Inace, osim jaceg ispadanje, i prije i sada, nemam nikakvih drugih zdravstvenih problema ili tegoba.

Zanima me da li je to moguce da tablete na pocetku koristenja uzrokuju jace ispadanje kose, te da li postoje jos neke tablete koje su blage poput Cilesta ? Znam par zena koje uzimaju Triminulet, pa ako mi mozete ukratko objasniti jesu li one bolje ili ne od Cilesta?

Unaprijed hvala na odgovoru i ispricavam se na duzini teksta happy

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 17:39

Poštovana,
Pojačano opadanje kose moguća je nuspojava korištenja oralnih kontraceptiva koja se javlja najčešće tijekom prvih mjeseci primjene terapije. Važno je pravilno se hraniti, uzimati multivitaminske preparate, te u slučaju protrahiranog ispadanja kose pokušati primjeniti tricikličke preparate (Trinovum, Triquilar, Triminulet i sl)