Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcijska spirala


Autor Poruka

Gordana

22.01.2002. 21:22

Zainteresirana sam za ugradnju kontracepcijske spirale te Vas molim da me uputite što sve treba predhoditi samom činu ugradnje (papa-test ili slično) .Još Vas molim odgovor na pitanje koje uvjete treba ispuniti za podvezivanje jajnika (godine,broj djece...).Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. S. Kupesic

24.01.2002. 12:09

Poštovana,
Prije ugradnje intrauterinog uloška preporuča se učiniti Papa nalaz, ginekološki pregled, cervikalni obrisak s mikrobiološkom analizom i po potrebi UZV pregled. Što se tiče podvezivanja jajovoda, kao metode ireverzibilne kontracepcije ona se preporuča pacijenticama u kojih je kontraindicirana primjena drugih vidova kontracepcije, te je u svakom od tih zahvata preporučeno uputiti zamolbu etičkom i stručnom povjerenstvu klinike u kojoj se zahvat planira učiniti. To je potrebno stoga što je podvezivanje jajovoda minimalno invazivni operativni zahvat koji nosi stanoviti operativni rizik, te je ireverzbilna (bespovratna) metoda konracepcije.