Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcijske tablete


Autor Poruka

Marija

17.03.2002. 13:08

Pozdrav!

Odlucila sam zatraziti od ginekologa da mi prepise kontracepcijske tablete, pa sam se prije toga malo raspitala među poznatima i na internetu. U danasnje doba postoji velika ponuda tableta, sa manje vise slicnim komponentama. Medjutim, neke moje prijateljice koriste Cilest i Diane 35, a druge pak Triminulet jer im Cilest nije odgovarao.

Mene zanima koje su tablete bolje: monofazne ili "trofazne", te da li je Triminulet, koji se ne moze kupiti u Hrvatskoj, istog sastava kao i Trinovum.

Malo me je strah Cilesta, jer iako svi govore kako su to blage tablete, ima zena koje su imale dosta problema sa ispadanjem kose, rastom na nepozeljnim mjestima i debljinom.

Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. S. Kupešić

17.03.2002. 22:28

Poštovana,
Postoji nekoliko tipova oralnih kontraceptiva, te se sukladno Vašoj konstituciji, dobi, laboratorijskim i hormonskim osobitostima odabire najpovoljniji oblik. Uobičajeno se uzimaju od 1. ili 5. dana menstruacijskog ciklusa, te se mogu koristiti neprekidno ili se učini jednomjesečna pauza koja se obično iskoristi za sistematski pregled koji podrazumijeva ginekološki / ultazvučni pregled i laboratorijsku analizu. Oralna se kontracepcija smatra veoma sigurnom metodom, kojoj efikasnost premašuje 99%. Treba napomenuti da to podrazumijeva ozbiljnost pri svakodnevnoj upotrebi kontraceptiva, jer sredstvo je toliko sigurno koliko ga sigurno primjenjujete. Svakako, prije početka uzimanja tableta morate se obratiti Vašem liječniku.Cilest spada u novu generaciju niskodozažnih bifazičnih oralnih kontraceptiva koji ima veoma dobru prihvaćenost kako od pacijentica, tako je i vrlo često prepisivani preparat od strane brojnih specijalista i spada među najprodavanije kontraceptive u posljednjih pet godina. Što se tiče nus pojava, one su srazmjero rijetke i ovise od osobe do osobe. Triciklički preparati smaraju se manje sigurnim nego bifazički, te je odgovornost liječnika da na temelju kliničkih i laboratorijskih nalaza odabere i procijeni sigurnost pojedinog kontracepcijskog preparata za svaku pacijenticu.