Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zaostala posteljica?


Autor Poruka

petra

17.03.2002. 11:38

Poštovana doktorice Kupešić
28. 2. sam rodila u 42. tjednu trudnoće. Zbog defektne posteljice rađena je exploratio cavi uteri manualis et lysis cotyledonis. 12 dana uzimala sam antibiotik (Kefzol, Novocef) te Ergometrin, no temperatura je uvijek bila blago povišena između 37 i 37.5. Sad uzimam i dalje Ergometrin i uglavnom sam bez temperature. Kontrolni TVSD pri otpustu iz rodilišta (5.3.2002): ukazuje na srednje obilan deteklabilan protok u fundusu. Kontrolni UZV u granicama normale s nešto srednje obilnog koagula iznad cervikalnog kanala. Nalaz 12.3.2002. :Involucija dobra, ušće potpuno zatvoreno, cervix formiran. TVS: u istmičnom dijelu kavuma na prednjoj stijenci hipogen odjek udružen sa nešto ugrušaka (kao i pred tjedan dana).
Na kontrolu idem ponovno 19.2.2002. i ako stanje nije promijenjeno u obzir dolazi kiretaža. Molim da mi odgovorite da li je moguće uz pomoć ultrazvuka odrediti radi li se o zaostaloj posteljici ili o ugrušku i što se sve može poduzeti da se izbjegne kiretaža. Da li zaostali dio može sam izaći s lohijama?Koliko dugo još čekati? Koji su rizici kiretaže?
Hvala najljepša

Doc. dr. sc. S. Kupešić

17.03.2002. 22:33

Poštovana,
Ukoliko se ultrazvukom ne prikazuju primjerene involutivne promjene, te se dokaže prisutnost ugrušaka i hiperehoenog tkiva mora se posumnjati na zaostalo tkivo posteljice. U većine slučajeva moguće je prikazati nisko rezistentni protok karakterističan za rezidualno posteljično tkivo, ali ukoliko je morfološki nalaz toliko promijenjen te slikom dominira obilje koagula, a Ergometrin nije potaknuo njihovo otjecanje može se preporučiti dilatacija cervikalnog kanala i currettage. Ukoliko se currettage učini u sterilnim, bolničkim uvjetima i uz antibiotsku zaštitu rizici zahvata su minimalni.