Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kratkotrajno krvarenje u trudnoći


Autor Poruka

maja

15.06.2002. 12:32


U šestom tjednu trudnoće mi se dogodilo kratkotrajno krvarenje. Nakon ultrazvučnog pregleda ustanovljeno je da je plod u redu ali da se u maternici nalazi još krvi koja se slijedećih jedan i pol dan spuštala u obliku malih smedjih mrljica. Nisam imala nikakve bolove ni grčeve. Liječnik mi je prepisao urtogestan vaginalno 3x2 dnevno uz strogo mirovanje. Od tada je prošlo 5 dana,ja se osjećam dobro. Zanima me uslijed ćega je moglo nastati ovo krvarenje i je li opasno- Napominjem da mi je ovo treća trudnoća a da u prethodne dvije nisam imala nikakvih problema. Isto me zanima je li neophodno strogo mirovanje.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.06.2002. 18:09

Poštovana,
Krvarenje tijekom trudnoće najčešće se javlja zbog prisustva hematoma, te bi i u Vašem slučaju bilo važno ultrazvučno precizirati radi li se o kolekciji krvi i ugrušaka (hematomu) u materištu, koji se može povezati s nastupom vaginalnog krvarenja. Naime u 62% trudnica vaginalno krvarenje je posljedica hematoma koji u velikoj većini slučajeva (75%) rezultira urednim nastavkom trudnoće i terminskim porodom. Ipak, prognoza ovisi o veličini hematoma, njegovoj lokaciji i cirkulacijskim promjenama koji hematom može uzrokovati na okolnu cirkulaciju. Ukoliko je ultrazvučni pregled, ginekološki nalaz i nalaz transvaginalne cervikometrije (mjerenje cerviksa ultrazvukom) u granicama normale, možete se prošetati, ali se ne savjetuje dizati teret niti izlagati se fizičkom naporu ili dugim putovanjima. Morate shvatiti da se zbog krvarenja u prvom tromjesečju Vaša trudnoća tretira kao visoko rizična koja zahtijeva osobiti oprez. Puno sreće.